Hirdetés

Hirdetés

Összefoglaljuk az online gyűlölködés elleni szabályokat

2015.04.18. 10:45

Összefoglaljuk az online gyűlölködés elleni szabályokat

Mert az interneten könnyű sértegetni...

Hirdetés

A Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös ”Add Friend” kampánya az online gyűlölködés elterjedésére, és annak negatív következményeire hívja fel a figyelmet, illetve tudatos internethasználatra és az egymással szembeni toleranciára buzdítja a gyerekeket, fiatalokat.

Könnyű az interneten sértegetni, abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy a cyberbullying, az online gyűlölködés milyen lelki problémákat okozhat a másik félnek. Éppen ezért az alábbi hasznos tippeket érdemes megfontolni az online interakciók előtt – nem csak gyerekeknek! 

Gyűlölködés elleni szabályok:  

1. Gondolkodj, mielőtt válaszolsz egy gyűlölködő kommentre. Ne hagyd, hogy az érzelmeid felülkerekedjenek rajtad, ne a pillanat hevében válaszolj.

2. Ha tényleg dühös vagy, írj egy választ, vegyél egy mély levegőt, és töröld ki.

3. Ne válaszolj agresszióra agresszióval – az agresszív válasz csak provokálja a gyűlölködőt, hogy folytassa a zaklatást.

4. Ne lájkolj, és ossz meg gyűlölködő kommenteket – ezzel csak a terjesztésükben segítesz.

5. Ha lehetséges, töröld a gyűlölködő hozzászólásokat.

6. Ha gyűlölködést és a gyűlöletbeszédet tapasztalsz, jelentsd az oldal (fórum vagy közösségi oldal) adminisztrátorainak.

7. Nem minden kritika gyűlölködés. Tanuld meg megkülönböztetni a konstruktív kritikát a gyűlölködéstől.

8. Ha valami nem tetszik, vagy feldühít, fejezd ki érzelmeidet udvarias formában, ne gyűlölködéssel.

9. Sose hagyj fel azzal, amit teszel, gondolsz vagy mondasz a gyűlölködők miatt.

10. Ha úgy érzed, már nem tudod kezelni a gyűlölködőt, fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol, vagy keresd meg a hazai Safer Internet konzorciumot! Itt a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány üzemeltet egy éjjel-nappal ingyen hívható telefont (116-111), illetve chat-szolgálatot (http://kekvonal.hu/index.php/hu/bejelentkezes/login). Ezeken keresztül elmondhatod, hogy mi bánt, és ők tanácsokkal tudnak segíteni, hogy mitévő legyél!   Az Add Friend kampánnyal kapcsolatos további részletekért látogass el az addfriend.disney.hu weboldalra!

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés