Hirdetés
Hirdetés

Kezdhetjük faragni Luca székét, de zárjuk el a seprűket!

| 2020. 12. 13. | 13:28:00
Számos babona és népszokás kapcsolódik december 13-ához.
Kezdhetjük faragni Luca székét, de zárjuk el a seprűket!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

December 13., Luca napja van. Ma kell elkezdeni faragni Luca székét, amelynek karácsonyra kell elkészülnie.

A Luca székét 9 féle fából kellett kifaragni. MInden nap elő kellett venni, és egy műveletet elvégezni rajta, de ügyelni kellett arra, hogy csak 24-ére készüljön el. Azt tartották ugyanis eleink, hogy a legény, aki a Luca székére az éjféli misén ráállt, meglátta a boszorkányokat. S miután meglátta, még a mise befejezése előtt haza kellett szaladnia, hogy lassítsa az őt követő boszorkányokat, kölest, mákot szórt a háta mögé. Otthon a Luca székét meg kellett semmisítenie.

A középkorban ez a nap volt az év leghosszabb éjszakája, a téli napforduló kezdőnapja. Gonoszjáró napnmak tartották, ezért főleg a boszorkányok rontása ellen kellett védekezni.

December 13-át gonoszjáró napnak tartották, ezért fohagymával védekeztek ellene. Fkhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtaját, hamut szórtak a kapu elé, maguk pedig fokhagymás kenyeret ettek, hogy a szagával elriasszák a gonosz szellemeket. Elzárták a seprúket, hogy a boszorkányok ne nyargalászhassanak rajta.

Ezen a napon Magyarországon szokás volt Luca napi pogácsát sütni a család minden tagjának. Az egyikbe pénzt rejtettek el. Aki ráharapott, az szerencsés volt (már, ha a foga bele nem tört a pénzérmébe).

Férjjósló napnak tartották: a lányok ezen a napon 12 gombócot sütöttek, mindegyikbe egy-egy nevet rejtettek, s amelyik gombóc a leghamarabb feljött a víz felszínére, "megmondta", hogyan fogják hívni az illető leány jövendőbelijét. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeskén és Lónyán szokás volt a Luca napi maskurázás. A legények fehér lepedőbe burkolóztak, úgy mentek a fonóba.

Hirdetés
Hirdetés