Hirdetés
Hirdetés

Több borsodi városban látható lesz a vándorkiállítás

| 2022. 02. 05. | 11:50:00
Összesen ötven településre viszik el.
Több borsodi városban látható lesz a vándorkiállítás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb ötven magyar város érintésével folytatódik a Terror Háza Múzeum "30 éve szabadon" elnevezésű vándorkiállítása, amely az újraindulást követően elsőként Dabason nyílik meg február 7-én – adta hírül az MTI. A Terror Háza Múzeum 2019. június 16-án Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulóján nyitotta meg utcai tablókiállítását. A tárlat 2020 végéig 7 európai és 35 magyarországi helyszínen járt, és több mint 100 ezer látogatója volt – idézték fel a szervezők a február 5-i közleményükben.

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig; végigsorolva azokat az eseményeket, amelyek megváltoztatták a kontinens és a világ történelmét. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989-90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól. Mint a múzeum közleménye emlékeztet, a magyarok jelentős része a térség többi nemzetével együtt soha nem fogadta el a kommunizmust, ezért a rendszer kiépüléséhez és fenntartásához szükség volt a politikai terrorra, megfélemlítésre, a szovjet hadsereg megszállására.

Közép- és Kelet-Európában 1945 után egymást követték az antikommunista megmozdulások. A tárlat nemcsak az államosítást, az egyházüldözést, a korabeli nyomorúságos állapotokat mutatja be, hanem feleleveníti a magyarországi, prágai, kelet-berlini ellenállást is. S azt is, hogy a kommunista rendszerek nem maguktól omlottak össze, hanem a szabadságra vágyó emberek milliói döntötték meg.

A tablókiállítás bemutatja az első közös sikert: az 1991-es évet, amikor Magyarország és a Visegrádi Négyek szövetséget kötöttek közös érdekeik képviseletére; 1999-et, amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, majd 2004-et, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz. A kiállítás főkurátora Schmidt Mária történész, a "30 éve szabadon" emlékév kormánybiztosa. Kurátorai Tallai Gábor író, tanár, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés