Hirdetés

Hirdetés

A legmagyarabb tábor Sátoraljaújhelyen

MTI

2018.07.17. 19:54

A legmagyarabb tábor Sátoraljaújhelyen
A kép illusztráció (utisugo.hu)

Kétszáz fiatal érkezett a városba.

Hirdetés

Tizenhat tematikus tábor keretében mintegy ezer, a diaszpórából érkező diák vehet részt idén különböző programokon Magyarországon és az elcsatolt területeken - közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség külhoni magyar diákok számára szervezett néptánctáborának megnyitóján, kedden.

Hozzátette, kétszáz résztvevőjével a sátoraljaújhelyi a szövetség diaszpóra-programjának legnagyobb tábora.

Ez egyben a legmagyarabb tábor is abból a szempontból, hogy akik a népzenét, a néptáncot választják, még közelebb érzik magukhoz a magyar kultúrát, a magyar nemzetet - mondta.
Kiemelte, külön öröm, hogy akik eljöttek a táborba, lakóhelyükön is tevékeny tagjai a magyar közösségeknek.

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja tavaly indult el kísérleti jelleggel, és idén is sikerült forrást találni a tervezett programok megrendezésére. A remények szerint a program jövőre is folytatódhat a magyar kormány támogatásával.

Szilágyi Péter hangsúlyozta, a kormány számára nagyon fontos, hogy kapcsolatot teremtsen és ápoljon a diaszpórában élő fiatalokkal, valamint a közösségekkel.
Ezért is küldenek a Kőrösi Csoma Sándor program segítségével ösztöndíjjal mások mellett például cserkészeket, néptáncosokat olyan közösségekbe, ahol szükség van rájuk.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke úgy fogalmazott: reményei szerint

a tartalmasnak ígérkező hét végére a tábor résztvevőiben jelentősen erősödik az összetartozás-tudat, a kötődés az anyaországhoz, amely mindannyiuké, éljenek bárhol a világon.

Hozzátette: a tábor résztvevői Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, valamint Nyugat-Európa több országából érkeztek.

Sátoraljaújhelydiaszpóratánctábor

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés