Hirdetés

Diákolimpia: két rangos díj került Miskolcra

Szabolcsihír

2020.01.23. 14:50

Diákolimpia: két rangos díj került Miskolcra
Keleti Ágnes A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának tisztújító közgyűlésén a budapesti BOK Csarnokban 2018-ban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A világ legidősebb élő olimpiai bajnoka gratulált a díjazottaknak.

Hirdetés

Hirdetés

A 2018/2019. tanévi Diákolimpia országos döntőin elért kimagasló eredményeikért vehettek át díjakat pedagógusok, iskolák és rendező szervezetek képviselői a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett ünnepségen január 22-én Budapesten.

A díjátadó díszvendége a 99 éves, ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnes volt.

A Diákolimpia® versenysorozat az elmúlt tanévben is nagy számú iskolát és versenyzőt mozgatott meg: a versenyekre összesen 320 ezer nevezés érkezett, közülük 35 ezren jutottak a sportági döntőkbe. A Magyar Diáksport Szövetség idén hatodik alkalommal részesítette elismerésben azokat a pedagógusokat és intézményeket, akik kimagasló eredményeket értek el a versenysorozatban. Az ünnepségen Keleti Ágnes mellett részt vett és a díjátadásban közreműködött Dr. Latorcai Csaba János, az EMMI közigazgatási államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, valamint Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is.

Összesen négy kategóriában díjazták a legjobbakat:

  • A legeredményesebb megyei, illetve budapesti testnevelőket
  • A tanév legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézményeit
  • A legaktívabb iskola
  • A tanév diákolimpiai rendezvénye

A tanév legeredményesebb testnevelője Borsod-Abaúj-Zemplénben Bobcsák Krisztina (Miskolci Herman Ottó Gimnázium).
A legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézmények versenyében az általános iskolák között a második helyen végzett a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium.

A fair play díj annak a fiatal sportolónak járt, aki ezen a területen viselkedésével másoknak is példát mutatott. A díjazott Kasza Luca, a Salgótarjáni Általános Iskola tanulója, aki a Nógrád megyei általános iskolások többpróba küzdelmein vett részt. A távolugrás nem úgy sikerült, ahogy tervezte. Kétszer belépett, így a harmadik kísérletére biztonságit ugrott, és elmaradt a legjobbjától. A jegyzőkönyvet böngészve örömmel tapasztalta, hogy az abszolút harmadik helyen végzett, ám amikor alaposabban megnézte az eredményeket, feltűnt neki, hogy a távolugráshoz rossz eredményt írtak be. Hatalmas sportszerűségről téve tanúbizonyságot, jelezte a tévedést, holott tudta, hogy ez az érmébe kerül.

A díjak értékét tovább növelte, hogy azokhoz a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, a Prima Primissima díjas Keleti Ágnes is személyesen gratulált, aki szerint „A gyerekek a sportot játéknak, rosszalkodásnak fogják fel. Hagyni kell őket, hogy szeressék, és kibontakozzanak.”- mondta az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyediákolimpia

Szóljon hozzá!