Hirdetés

Hirdetés

Feljutni bármi áron: rázós kezdésen van túl a DVTK

borsodihir.hu

2023.01.09. 16:33

 Feljutni bármi áron: rázós kezdésen van túl a DVTK

XXX

Hirdetés

Lehet arról különvéleményünk, hogy mennyire tesz jót az NB II-nek a tőkeerős, a rendszerben jól “fekvő” nagyvállalkozók megjelenése. Az viszont kétségtelen, hogy a pénz önmagában nem sokat ér, ha nincs egy, a gyakran cserélődő játékosállományt egy szervezett egésszé összefogni képes vezetőedző. Most azonban úgy néz ki, hogy a Diósgyőri VTK Szergej Kuznyecov személyében megtalálta a megfelelő embert a feladatra.

A magyar NB II legfontosabb találkozóira a bet 365 mobil oldalán is fogadhatsz, mindössze pár koppintással! A regisztráció, a bankolás és a fogadás összes lépését a telefonodon és elvégezheted.

Megtölteni az új stadiont

A DVTK a több mint 100 éves története során két kupagyőzelmet ért el, az NB I-es bajnoki cím sose jött össze. A másodosztályban eltöltött évek során is gyakran fenyegette a csapatot a kiesés veszélye. A Diósgyőr a 2020-21-es idényben hullott ki utoljára az első osztályból. Manapság az ultramodern, 14 600 férőhelyes stadionba átlagosan 1500-3000 néző látogat el. Egy 5000-es nézőszám már kiugrónak számít, noha a Nyíregyháza elleni utolsó találkozón azért sikerült a lelátókat félig megtölteni. Pedig az egykori borsodi község – ma Miskolc része – gazdag a focihagyományokban. A Diósgyőr hazai rangadói még egy évtizede is gyakran 10 ezernél több nézőt vonzottak. A fenti alacsonyabb nézőszámok még így is a legmagasabbak közé tartoznak az NB II-ben. Ha pedig a szurkolói csoportoknak sikerül megbékélnie a számtalan múltbeli kudarcért felelősnek tartott, mégis elmozdíthatatlan menedzsmenttel, a csapat stabilan sikeres szereplése az elmúlt három hónapban még lendíthet is a meccsek látogatottságán.

Első osztály bármi áron

De mi vezetett oda, hogy a DVTK a 2021/22-es idényt a harmadik helyen, a Merkantil Bank Liga mostani őszi szezonját pedig az első helyen zárta? A kimondott cél visszajutás az első osztályba, amihez Magyarországon is elsősorban sok pénz kell. A DVTK-ból csapatot Leisztinger Tamás próbált csinálni, kevés sikerrel. Az anyagi hátteret manapság a 2021-ben többségi tulajdonossá Magyar Mátyás és Szíjj László jelenti. Jelen van még a klub igazgatótanácsában Vaszily Miklós és maga az igazságügyminiszter is. 

Pénz tehát van, és lesz is. Egy egyszerre drága és sűrűn cserélődő keretből azonban csak a megfelelő karmester tud magas szinten „koncertezni” tudó zenekart varázsolni. Hiába érkezett például ‘20-21-ben 10 horvát idegenlégiós is, a Diósgyőr mégis kiesett, a drága pénzen átigazolt keret pedig szétszéledt. A hazai másodosztályban amúgy is jönnek-mennek a vezetőedzők. Ritka az olyan, hogy egy mester egy teljes idényt végigcsinál. Az olyan húzásokra azonban még a sokat látott, leghűségesebb szurkolók is felszisszentek, hogy egyik meccsről a másikra leszerződünk a minket elverő klubcsapat vezetőedzőjével. Ez történt tavasszal a Szeged elleni 0-5 után. Az akkor 9 meccses veretlenségi sorozatot követő fiaskó a DVTK-nak végül a feljutást jelentő második helyébe került, Kondás Elemér vezetőedzőnek pedig az állásába.

Érkezik Kuznyecov

A Szegedtől elcsábított Dragan Vukmirnak az őszi botladozását a nagyhatalmú potentátok úgy tűnik, nem tolerálták. Az új idényt a DVTK 2 győzelemmel és 3 vereséggel kezdte, ami a 13. helyre volt elég. Vukmir tehát ment. Érkezett helyette az ukrán Szergej Kuznyecov, aki vezetőedzőként ugyan még nem vezényelt U17-esnél nagyobb csapatot, de korábban tagja volt a görög Panathinaikosz és az orosz Szpartak Moszkva stábjának is. Egykori profi játékosként a Fradiban is megfordult Kuznyecov most jó választásnak tűnik. Az irányítása alatt a DVTK 15 meccs alatt csak kétszer kapott ki, és piros-fehérek a 15. fordulóra át is vették a tabellán a vezetést. A mindössze négypontos előnyük a Péccsel szemben persze nem jelenti azt, hogy már nyithatják is a feljutásért a pezsgőt. 

A kilátások tehát biztatóak, az ukrán mester keze munkája és hozzáállása egyszerre jelent profi szemléletet és képességet a nagyrészt magyar játékosok motiválására. Javult a csapat védekezése, a DVTK kapta a mezőnyben az idén a legkevesebb gólt. Még a Kozármisleny vagy a kiesés ellen küzdő Haladás elleni kudarcért sem a Kuznyecov által annyira kedvelt agresszív, területre játszó taktika, hanem a gyenge helyzetkihasználás volt a felelős. Az utóbbival még sok a munka, ugyanis a másodosztályban messze nem a Diósgyőr a leggólerősebb csapat, az első osztályban pedig még nehezebben feltörhető védelmek várnák a mostani csatársort. 

Tekintve, hogy az első négy helyezett között mindössze 6 pont a különbség, a tavaszi szezon még bőven tartogathat fordulatokat. Elvégre miért is jó az, ha az NB II is olyan kiszámíthatóvá és a pénzes favoritok házi versenyévé válik, mint ami most az OTPBank Liga?

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés