Hirdetés

Hirdetés

A pártlap nekiment a magyar focinak...

2013.09.09. 19:06

A pártlap nekiment a magyar focinak...

...miközben Debrecenben is gőzerővel épül a stadion és sosem látott mennyiségű állami pénz ömlik a fociba. Mit szólnak ehhez a pártban?

Hirdetés

Fricz Tamás politológus az mno.hu-n szokatlanul kemény hangvételű írásban támadt neki a magyar labdarúgásnak. Írását a kudarcos román-magyar meccs ihlette, amin láthatóan kiborult, különben nem ragadtatta volna ennyire el magát. Ami a magyarfoci körül van, az a Kádár-korszak továbbélése a labdarúgás területén. A Kádár-korszak a munka és teljesítmény nélküli megélhetésről, illetve az ezt legitimálni próbáló hazudozásról és mellébeszélésről szólt. Viszont a magyarfoci háza táján továbbra is ez van, egészen a mai napig. A magyarfociból él meg rengeteg szervezet, MLSZ-alkalmazottaktól a klubok korrupt vezetőitől a hiéna futballmenedzsereken át a magyarfocival foglalkozó médiumokig (a Magyar Nemzet és az mno.hu fölözi le a médiumoknak jutó államai megrendelések nagyon nagy részét – a szerk.) , újságírókig, riporterekig és így tovább – írja többek között. Megkapja a magáét a Nemzeti Sport is, Fricz szerint még mindig több oldalon kell foglalkozni a magyar foci nevű semmivel, miközben sikeres sportágainkra fél oldal jut.

Kádári mocsok?

Elég a hazudozásból a magyar foci „biztató jeleiről”, a „sokat fejlődtünk” ágálásából. Ugyanúgy elég volt a magyarfoci háza táján ebből, mint minden másban, politikában, gazdaságban, kultúrában, tudományban, történelemben, külpolitikában, globális folyamatokban. – vonja le a konzekvenciát a politológus. Szerinte tűrhetetlen, hogy míg az ország három év alatt (Orbán-kormány – a szerk.) soha nem látott fejlődésen megy keresztül, és a többi sportágunk tündököl, addig a foci, amely romokban és öncsalásban, hazugságban és kádári mocsokban fetreng.

Dzsudzsákot is elzavarná

Fricz szerint a bukaresti fiaskó nem maradhat következmények nélkül és rögtön javaslatokkal is él a foci-szakértővé vált Fricz. Úgy látja, el kell felejteni a riói vb-t, mostantól a 2016-os EB-re kell koncentrálni. Ehhez Fricz azonnal elzavarná Egervárit, sőt szerinte önként kellene távoznia, de egy olyan országban mit várunk, ahol Gyurcsány Ferike még mindig politikai tényező lehet? – él a politikai hasonlattal. Sőt elzavarná többek között Dzsudzsákot is, mert gyáva, beszari alakokkal nem megyünk semmire. Különben is csak a pénz érdekli ezeket a játékosokat.

Konkluzió:merjük végre kimondani – nem csak a foci területén –, hogy ami borzasztó, az borzasztó. Ez a kiindulólépés a paradigmaváltáshoz! – zárja heves írását Magyarország legújabb fociszakértője, a politológus Fritz Tamás.

Hirdetés

Hirdetés