Hirdetés

Oda a falu, oda az élet

civishir.hu

2018.05.08. 14:23

Oda a falu, oda az élet

Cselédvilág ez már.

Hirdetés

Hirdetés

Jenő bácsi létező személy egy szatmári faluban. Elmúlt már 80 éves, mégis tele van energiával. Nem netezik, mégis mindent tud. A beszélgetésen nem változtattam.

Hogy van, Jenő bácsi?
Lehetek én akárhogy, a krumplinak nem mondhatom, hogy szaggat a hátam. Azt el kell vetni. Itt az ideje.

És a hangulata?
Hát szomorkás... Ki énekelte ezt? Úgy van, hogy kicsit szomorkás a hangulatom máma. Na mindegy. Nincs eső. Elszárad minden. Megbolondult az időjárás is. Meg a világ is.  

A falu is megbolondult ?
Ha kihalnak a régiek, az is. A fiatalok elmenekülnek innen. Jönnek ugyan az ukránok, megveszik a házakat, oszt annyi. Némelyik ide se költözik. A kert meg gazosodik.

Mi ebben az üzlet?
Tudja az Istenlovafasza. Annyi haszna azért van, hogy elkelnek a házak, régen 3-4 évet is kellett várni egy vevőre, most meg veszik.  

Nem beszélnek erről a faluban, hogy miért vásárolják fel a házakat?
Hát mit beszéljünk rulla? Nem vagyunk mi politikusok. A tévében beszéltek errül, de hát már ott is hazudoznak. Nem is nézek már híradót. Hallgatjuk a magyar nótát inkább.  

Szavazni volt Jenő bácsi?
Szavazni? Vótam. De asziszed láttam, valamit szeműveg nékül? Adtak egy akkora paskamétát, mint egy lepedő. A szemüvegem még a télen eltört,  úgyhogy nem láttam én semmit. Azt se tudom, mit ikszeltem be.

Mi a helyzet az almával?
Mi lenne? Már rég kivágattam. Megölték a szatmári almát. Majd ha a pesti urak úgy döntenek, hogy lesz értéke, akkor megint ültetnek fát. De az már az övék lesz. Addigra nem lesz fődje a parasztnak. Itt már csak annak éri meg, aki felvásárolja a fődet, oszt tartja a markát a támogatásért. Cselédvilág ez már.   

Meccsre jár még Jenő bácsi? Régen imádta a focit.
Nincs itt már csapat se. Kik jáccanak ?. A hatvan évesek? Nincs már itt fiatal. aki meg van az nyomkodja az internetet. Bent ülnek a szobába, félnek a naptul. Meg a telefonjukat nézik

Ha ennyi a probléma, miért szereti mégis ennyire ezt a falut ?
Hogyne szeretném. Mit csinálnék én városon?  Itt legalább van dolog. A munka nem vész el. Figyeld meg,amit mondok: ha odvesznek a falvak, odavész az ország is.

Szakács Béla

Szakács BélaSzatmárfalu

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés