Hirdetés

Hirdetés

Tiltás, tűrés, támogatás

2016.02.29. 18:36

Tiltás, tűrés, támogatás

Miért csak elvétve látunk, hallunk a televíziókban, rádiókban minőségi rockzenét?

Hirdetés

Valóban az érték dönt abban, ha egy könnyűzenész állami díjat kap, pályázatot nyer? Léteznek-e tiltott zenekarok ma, 2016-ban? Egyáltalán működik-e még a „három T”? És ha igen, akkor kik döntenek a pénzről vagy a mellőzöttségről?

Régen átláthatóbb volt a helyzet. A Kádár-rendszer kultúrpolitikájára a „három T” rendszereként szoktunk hivatkozni, azaz a tiltás, tűrés és támogatás rendszereként. Ebben a szisztémában a kereskedelmi, a pop jellemzően a támogatott vagy a tűrt szférába tartozott. A rockzene nagyon leegyszerűsítve többnyire a tűrt kategóriába. Az alternatív, illetve akkor undergroundnak nevezett szcénát pedig egyértelműen a tiltott kategóriába (Barna Emília szociológus.)

Aczél György a Kádár-korszak kulturális életének legfőbb ideológusa, irányítója már 1957 nyarán felvetette a „három T” irányelvét, de ez csak a hatvanas, hetvenes években vált tényleges, bevett gyakorlattá.   

Megkérdeztünk erről a témáról ötven ismert, magyar zenészt. Nagyon kevés válasz érkezett. A konkrét kérdés így hangzott: minden politikai színezet nélkül kérdezném: szerinted létezik-e, működik-e 2016-ban a három T? Ha igen, akkor a te produkciód hol helyezkedik el? Kik generálják, kik felügyelik?

Nézzünk néhány választ!

Ma már nem úgy működnek a dolgok, mint a korai időkben. Médiával kapcsolatos érdekkörök vannak, akik kegyeltjeik számára kitulajdonítják a médiamegjelenést és a nagyobb közönséghez való elérést. Akik nem kerülnek belülre, nem vagy csak hébe-hóba bukkannak föl a médiába . Számukra egyetlen megjelenési lehetőség a FaceBook, a YouTube. Láthatatlan kezek mozgatják a szálakat. Ennek kárát is látja a közönség, mert mélyen színvonal alatti „produkciók” vannak egekig fölmagasztalva. Mindent az üzlet irányít, az éppen aktuális érdekeknek megfelelően. (Vörös István, Prognózis zenekar)

Nehéz dolgod lesz, mert ez a téma ma már az üzleti titkok világához tartozik. (B. J.)

Sajna most nem 3 T van, hanem maffia: főleg a fontos rádiók és a fontos tévék vannak benne, plusz a szokásos, nagy adag magyar korrupció. (Török Ádám)

Az ötven megkérdezettől tehát három értékelhető válasz érkezett. Egyébiránt mindenki tisztességesen válaszolt és udvariasan elutasította a válaszadást. Ezzel tulajdonképpen válaszolt is. A többit a hallgatóság véleményére bízzuk. 

Szakács Béla

Hirdetés

Hirdetés