Oscar-díj: az Akik maradtak nem jutott a legjobb öt közé

borsodihir.hu

2020.01.13. 14:57

Oscar-díj: az Akik maradtak nem jutott a legjobb öt közé

A film a II. világháború utáni Budapesten játszódik.

Közép-európai idő szerint január 13-án, délután az amerikai filmakadémia nyilvánosságra hozta az idei Oscar-díjra jelöltek listáját.

A legjobb nemzetközi film kategóriában Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje miatt izgulhattunk, hogy a tízes szűkített listáról bekerül-e a legjobb öt közé, de ez végül nem sikerült.

Legutóbb 2018-ban, az akkor még a legjobb idegen nyelvű filmnek nevezett kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje szerepelt az Oscar-jelöltek között, de az aranyszobrot végül a chilei Egy fantasztikus nő című alkotás nyerte meg. Ugyanebben a kategóriában 2016-ban a Saul fia, 1982-ben a Mephisto nyert Oscart. 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című filmje nyert aranyszobrot a 89. Oscar-gálán a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő. A legjobb nemzetközi (korábban legjobb idegen nyelvű) film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia.
Oscar-esélyesAkik maradtak

Szóljon hozzá!

Hirdetés