Wilson bácsi 100 éves lenne

civishir.hu

2020.10.01. 08:55

Wilson bácsi 100 éves lenne

Walter Matthaut Magyarországon a Dennis, a komisz című mozi tette halhatatlanná.

Hirdetés

Walter Matthau New Yorkban született 1920. október 1-jén zsidó családba – édesanyja litván, édesapja ukrán bevándorló. Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. A második világháború alatt az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél szolgált, ez idő tájt kezdett el komolyan érdeklődni a színészet iránt. 

Az 1950-es években megkapta első filmes szerepét a Kentucky vadász című westernben, igazán a 60-as évektől kezdte jegyezni a nevét a szakma. 1966-ban szerepet kapott a Sógorom a zugügyvéd című komédiában, és ezért az alakításáért nyomban elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ebben a filmben szerepelt először együtt Jack Lemmonnal, akihez élete végéig szoros barátság fűzte. A Furcsa pár című vígjáték mindkettejük számára meghozta a világsikert. Az évtized végén A kaktusz virága és a Helló Dolly! című filmekben nyújtott emlékezetes alakítást.

A 70-es évek elején a Jack Lemmon által rendezett Csakazértis nagypapa című filmben játszotta el a címszereplőt, melyért Oscar-díjra jelölték. A Napsugár fiúkban játszott főszerepet és játékáért ismét jelölte az akadémia a legjobb színész díjára.

A 90-es években Jack Lemmonnal karöltve eljátszották talán leghíresebb szerepüket, A szomszéd nője mindig zöldebb (1993) című vígjátékban. Ugyanebben az évben a Dennis, a komisz című családi film Wilson bácsija ikonná tette. 1994-ben Albert Einsteint alakította az I.Q. – A szerelem relatívban.

Matthau kétszer nősült, házasságaiból három gyermeke született.

20 éve nincs köztünk

Az orvosok szívbetegséget és rákot diagnosztizáltak nála – 2000. július 1-jén a kaliforniai St. John kórházban szívrohamban hunyt el.

Walter MatthauWilson bácsi

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés