Hirdetés

Hirdetés

Világméretű kibertámadás zajlik

hvg.hu

2017.05.13. 09:06

Világméretű kibertámadás zajlik

Irtózatos sebességgel terjed és pusztít.

Hirdetés

Zsarolóvírus támadja világszerte a számítógépeket – írja a hvg.hu. Elérhetetlenné teszi a fájlokat, ráadásul sosem látott sebességgel terjed és károkat okoz világszerte WannaCry néven. A vírusként terjesztett eszköz a Windows sebezhetőségét használja ki. A biztonsági rés az operációs rendszer verziójában benne van. 

Az érintett vállalatok között van a spanyol Telefónica mobilszolgáltató, a Gas Natural gázszolgáltató és az Iberdrola áramszolgáltató. Az Egyesült Királyságban több kórház sem fogad mentőket. Szintén megerősítette a támadás tényét a FedEx futárcég, a Portugal Telecom és az oroszországi Mefagon mobilszolgáltató is.

A Microsoft már elkészítette a javítást, mostanra minden gépre meg kellett érkeznie. A telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés