Hirdetés

Újabb Facebook-botrány: hatszázmillió felhasználó félhet

borsodihir.hu

2019.03.25. 11:21

Újabb Facebook-botrány: hatszázmillió felhasználó félhet

Ön kapott már levelet?

Hirdetés

Hirdetés

A Krebs on Security leleplezte, hogy Mark Zuckerberg cége 2012 óta a Facebookra és az Instagramra regisztrált felhasználók egy jókora részének véletlenül szöveges formában is tárolta a jelszavát. Alapesetben a Facebook ezt nem teszi meg, helyette csak a jelszavak kriptográfiai hash függvénnyel előállított ujjlenyomatait menti, melyből nem lehet visszaállítani az eredeti jelszót.

A Facebook szerint egy hibáról volt szó, soha nem állt szándékában egy az egyben lementeni a felhasználók jelszavait.

A cég nem volt hajlandó konkrétumot mondani az érintett felhasználók számáról, de a Krebs belsős informátora szerint körülbelül 600 millió felhasználó jelszavát tárolta a cég, a jelszavakhoz pedig húszezer alkalmazottja férhetett hozzá. A Facebook azt állítja, nem talált bizonyítékot az adatokkal való visszaélésre, valójában csak januárban derült ki, hogy egyáltalán mentette a jelszavakat.

A jelek szerint viszont el kívánta titkolni a biztonsági incidensnek tekinthető ügyet, nem véletlenül egy szivárogtatónak köszönhetően derült rá fény.

A Facebook tájékoztatása szerint a következő időszakban minden érintett felhasználót értesíteni fognak a helyzetről, nekik érdemes megváltoztatniuk a jelszavaikat. Ha más szolgáltatásokban is használták a kérdéses jelszavakat, akkor azokban is jobb módosítani a kódokat.

Az incidens látszólag csak azokat érintette, akik a cég mobilappjain keresztül regisztráltak a szolgáltatásaiba: több százmillió Facebook Lite-ot, több tízmillió Facebookot, továbbá több tízezer Instagramot használó kap majd tájékoztatást.
Facebookadatlopás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés