Hirdetés

Újabb fotó érkezett a Marsról

Borsodihir.hu

2021.02.22. 18:30

Újabb fotó érkezett a Marsról
Sárga, köves a talaj ott, ahol a Földről küldött jármű tartózkodik

A Perseverance-t irányító csapat vezetője elmondta, hogy szerinte mikor léphet ember a Marsra.

Hirdetés

Hirdetés

A NASA által megosztott első nagyfelbontású színes fotó után itt a második. amelyik a marsjáró jobb első kerekének egy részletét és a kerék alatti sárga, köves talajt mutatja. 

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után február 18-án landolt a Marson, a 250 méter mély Jezero-kráterben. A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

A járművet irányító csoport vezetője, a tajvani származású Yen Chengnek ez már a negyedik Mars-küldetése. A CNA tajvani hírügynökségnek adott interjújában – írja az Infostart – elmondta, hogy a következő hónapokban a csoportnak a marsi idő szerint kell élnie. Az ottani éjszakák alatt a hőmérséklet akár mínusz 80 Celsius fokra is süllyed, ezért a Perseverance-nek fűtenie kell magát, és csak nappal tudja folytatni a munkát (a marsi napok mintegy negyven perccel hosszabbak a földinél).

A Perseverance missziójának minden lépése „számtalan ember évtizedes munkájának eredménye” – mondta a mérnök. Arra a kérdésre, hogy a NASA-nak van-e arra kidolgozott stratégiája, mit tegyen, ha a rover az élet jelére bukkanna a Marson, Yen Cheng azt válaszolta: nincs, de nyilván azonnal le kéne fotóznia.

A mérnök szerint az idén született gyerekek már megérik, hogy életükben ember lép a Marsra. Az a technológia, amely ezt lehetővé teszi, már létezik, de egy emberes Mars-misszió sok százszor annyiba kerülne, mint a Perseverance 2,7 milliárd dolláros küldetése.

Az első képen a kopár és poros táj, valamint a rover árnyéka látható 
A Perseverance az első marsjáró, amely magasba emelkedni képes kísérleti marshelikoptert is vitt magával. Az Ingenuity a landolás után a hétvégén szintén jelezte a Földnek, hogy működőképes. A következő 30-60 napban azonban még nem válik le a roverről, amelynek aljához kapcsolódik. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyeléssel.
MarsPerseverance

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés