Hirdetés
Hirdetés

Gondoltad volna, hogy a mobilod tele van ragasztóval?

| 2021. 08. 11. | 10:26:00
5,13 milliárd ember rendelkezik mobiltelefonnal.
Gondoltad volna, hogy a mobilod tele van ragasztóval?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindennapjaink része a mobiltelefon. Ezzel kelünk, ezzel fekszünk és naponta akár többezer alkalommal is a kezünkbe vesszük. Hoztunk néhány elképesztő tényt, amit annak ellenére sem tudsz, hogy ilyen szoros kapcsolatod van a mobiloddal.

A több, mint 750 tagot számláló GSMA nevű nemzetközi mobilhálózat üzemeltető cégeket egyesítő szervezet adatai szerint a világban 5,13 milliárd ember rendelkezik mobiltelefonnal. Ez a föld népességének több, mint 66%-a. Ennek az elképesztő mennyiségű embertömegnek a kezében naponta akár többezer alkalommal is megfordul a mobiltelefon a kezében anélkül, hogy egy pillanatra is arra gondolna, hogy egy rakás ragasztó van a tenyerében. A Tesa nevű nemzetközi ragasztástechnikai vállalat gyártja ezeknek a ragasztóknak a nagyrészét elképesztő innovációkat alkalmazva.

Kevesen gondolnák, hogy egy átlagos mobiltelefonban kétszáz féle ragasztó található. Ebből hetven félét gyárt a Tesa. Ezek a ragasztók ki tudják váltani a tradicionális csavarozott vagy mikrohegesztett rögzítéseket, ezáltal könnyebbé és vékonyabbá válnak a telefonok.

A ragasztók azonban a rögzítés mellett további elképesztő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Tökéletesen átlátszóak, hogy a kijelző rétegei együttesen tökéletes látványt nyújthassanak. Csökkentik a készülék sugárzását és a helyén tartják az akkumulátort. Elektromos vezető képességüknek köszönhetően pedig a működésbeli funkciókhoz is hozzájárulnak.

Törésbiztosra tesztelve

A ragasztók teljesítményét egy százlépéses eljárással kidolgozott folyamatban tesztelik egy úgynevezett kínzókamrában, ami az elképzelhető összes stresszhelyzetben méri a mobiltelefonban a rögzítéseket. Ezek során a tesztek során dolgozzák ki azt, hogy a telefon kibírja, ha a kádba esik, vagy a konyhakőre pottyan, de akkor se essen baja, ha izzadt kézzel, vagy napolajosan tapogatjuk. A centrifuga tesztben akár hatszázszor is megforgatják a készüléket, aztán leejtik különböző pontjaira. A telefon pedig bírja, mert a Tesa ragasztó szigetel és kipárnáz mindent.

Nőnek a kihívások

A ragasztókkal szemben folyamatosan nőnek a követelmények ahogyan a képernyő mérete növekszik és a perem mérete zsugorodik. A korábbi 2 milliméter széles peremek mára már 0,3 milliméteresre zsugorodtak, így egyre csökken a felület, aminek egyre nagyobb kihívásokat kell teljesíteni. Éppen ezért a Tesa tesztmérnökök is sebességbe kapcsolnak és folyamatosan tovább fejlesztik a ragasztókat.

Hirdetés
Hirdetés