Hirdetés
Hirdetés

Hetente egyszer tölteni a mobiltelefont? Jó is lenne

| 2021. 09. 02. | 15:40:00
Valódi áttörés az akkumulátorok energiatárolása terén.
Hetente egyszer tölteni a mobiltelefont? Jó is lenne
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Stanford Egyetem munkatársai és egy nemzetközi kutatócsoport egy új típusú akkumulátort hoztak létre, amely akár hatszor több energiát tud eltárolni, mint a jelenlegi legkorszerűbb akkumulátorok. Az újítás segítségével az olyan eszközöket, mint a mobiltelefonunk, akár hetente egyszer is elég lenne feltöltenünk.

Nemrégiben publikáltak egy tanulmányt, amely részletesen felvázolja az áttörést, de még kritikus pontnak számít az, hogy az átalakítási folyamat visszafordítható. Az akkumulátorok lemerülésekor az elektronok az egyik oldalról a másikra vándorolnak és az újratöltés közben az ellenkező irányba haladnak. A csapat nem azzal a céllal kezdte, hogy újratölthető nátrium- és lítium-klór akksikat hozzon létre, hanem céljuk a már meglévő akkumulátor technológia fejlesztése volt, tionil-klorid felhasználásával.

A tionil-klorid az egyik fő összetevője a népszerű egyszer használatos elemeknek, amelyeket először a 70-es években találtak fel. Az egyik kísérlet során klórt és nátrium-kloridot használtak fel és a kutatók felfedezték, hogy az egyik vegyi anyag átalakulása közben stabilizálódott, ami újratölthetőséget eredményezett. A kutatók először nem hittek abban, hogy ez valóban lehetséges és közel egy évbe telt, mire pontosan meg tudták határozni a megvalósítás teljes folyamatát.

Ráadásul az elektromos járművek maximális hatótávja is jelentősen megnövekedhet. Ez azt jelentené, hogy amelyik alkalmatosság 200 mérföldet képes megtenni egy töltéssel, így az új alkálifém-klór akkumulátor használatával ez a hatótáv akár 1200 mérföldre is megnőhet a becslések alapján. Hiába egy véletlennek köszönhető ez a felfedezés, de végre elérhető közelségbe került egy valódi előrelépés az általunk használt eszközök maximális üzemidejét illetően.

Forrás: SlashGear

Svidró Márk
TheMobilTrend blog
További tartalmak a témában ITT

Hirdetés
Hirdetés