Hirdetés
Hirdetés

Amit a szerverbérlésről tudni érdemes

| 2022. 02. 14. | 09:15:00
XXX
Amit a szerverbérlésről tudni érdemes
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben nagy látogatottsággal rendelkező weboldalt üzemeltetsz, vagy ilyet tervezel létrehozni, akkor érdemes dedikált szerver bérlésében gondolkodnod. Egy védett központban elhelyeznek egy fizikai gépet, ez maga a szerver.

A szerverszolgáltatást nyújtó cégek több különféle csomagot állítanak össze, hogy az ügyfeleik kiválaszthassák a saját igényeiknek leginkább megfelelőt. Ezek különböző mennyiségű RAM-mal érhetők el, a legkisebb csomagok általában 2 GB RAM-ot, míg a nagyobbak akár 8-at vagy 16-ot is tartalmazhatnak. Azok, akik dedikált szervert bérelnek, távoli használatot kapnak, továbbá rendszergazdai jogosultságot is.

Érdemes dedikált szervert bérelni?

Ha szeretnéd megvédeni weboldaladat a támadásoktól, továbbá kellően nagy látogatottságú az oldalad, akkor jó ötlet dedikált szervert bérelned. A bérleti díjak fixek, de megeshet persze, hogy időközben nagyobb csomagra lesz szükséged.

Ez persze jó hír, ám nem árt az sem, ha tudod is fogadni a látogatókat, és nem omlik össze az oldalad a sok ügyféltől. Bármikor válthatsz nagyobb csomagra, ha dedikált szervert bérelsz. A legjobb az egészben az, hogy míg ha fizikai szervert vásárolsz, ilyenkor kell venned egy nagyobb fizikai szervert, be kell üzemelned, ami egy csomó teendővel jár. Ellenben ha dedikált szervert bérelsz, akkor nem kell mindezt megtenned, sőt, a régi vason sem kell túlanod.

A havi díj nagyobb szervercsomagoknál természetesen magasabb, viszont ha több a látogatód, ügyfeled, akkor minden bizonnyal ennek a különbözetnek a kifizetése nem fog problémát okozni számodra. A dedikált szerver bérléssel foglalkozó oldalak között van olyan, amelyik a konfigurálást, az applikációk telepítését és azok üzemben tartását is magára vállalja.

Nézzük, mit tartalmaz egy alap dedikált szerver csomag!

Egy példán keresztül áttekintjük, hogy mire számíthatsz, ha dedikált szerver csomagra fizetsz elő. Mint azt már a bevezetőben említettük, a csomag méretétől függően legalább 2, de akár 16 GB RAM-mal is számolhatsz. Tárhely tekintetében megint csak csomagfüggő, hogy mit kapsz, de sztenderdnek vehető 2x500 GB HDD vagy 2x64 GB SSD tárhely.

A csomagokhoz az AB Plusz esetében jár továbbá egy fix IP cím, Root SSH hozzáférés, magyar hosting környezet egyaránt. 100 Mbit/sec sávszélességgel kalkulálhatsz, továbbá az operációs rendszer választható. Mindezt fizetheted havonta, így egy kalkulálható, de mérsékelt díjat kell hónapról hónapra leszurkolnod. Ha viszont nem szeretnél a számlákkal havonta vesződni, akkor az éves díjat is kifizetheted előre.

Lényegében tehát ha dedikált szervert bérelsz, akkor átfogó szolgáltatást rendelsz meg. Ez a fizikai szerver bérlésén túlmutat, hiszen a díj befizetésével gondoskodsz a szerverhosztingról, a szerver hosztolásáról és a szerver hardware szervizeléséről is. Ha tehát egy alkatrész meghibásodik, nem kell cserealkatrészt vásárolnod, és a javítás sem a te feladatod lesz.

Hirdetés
Hirdetés