Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dugattyús kompresszor – a ház körüli gázsűrítő

| 2022. 03. 02. | 11:28:00
Kétpólusú kínálat
Dugattyús kompresszor – a ház körüli gázsűrítő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kompresszorok típustól függően számos felhasználási területen alkalmazhatók. Egyes modellek azonban jellemzőbbek egy-egy adott területen. Ilyen szempontból a dugattyús kompresszorok leginkább barkács célokra ajánlottak.

Ahogy a legtöbb műszaki cikk, úgy a kompresszorok piacára is igaz, hogy nagy változásokon estek át az elmúlt évtizedekben. Habár a technológiai fejlődés esetükben kevésbé szembetűnő, vagy akár tetten érhető a laikusok számára, mégis cserélődött a paletta. Működési elvek és felépítések jöttek és mentek, sok típus pedig mára egészen egyszerűen eltűnt a boltok polcairól. A 21. századi igényeket már mindössze két típus termékskálája is képes kiszolgálni, így mára a csavarkompresszorok, illetve a dugattyús kompresszorok maradtak a felszínen.

E két modell típusai lényegében az igények teljes repertoárját kielégítik a házi barkácstól a nagyipari alkalmazásokig. Míg ez utóbbira és általában ipari használatra leginkább a csavarkompresszorok javasoltak, a dugattyús kompresszorok is megtalálták a maguk helyét a piacon. Ezek a készülékek elsősorban hobbi- és barkács felhasználók számára jelenthetnek ideális megoldást és azt is elmondjuk, miért. A válaszok a működési elvben, a teljesítményben és az árkategóriában keresendők.

Dugattyúval sűrítve

A kompresszorok elnevezése és kategorizálása lényegében minden esetben a működési elvükből fakad, tehát abból a technológiából, mely lehetővé teszi a levegő sűrítését. Korábban számos ilyen kategóriáról beszélhettünk, mára könnyebb dolgunk van a két legjellemzőbb típussal. A dugattyús kompresszorok esetében ez tehát azt jelenti, hogy a levegő sűrítéséért dugattyú felel. Ez lehet egy vagy két dugattyú is, melyet elektromos vagy akár benzines motor hajt, a hűtésért pedig olaj felel.

A dugattyús kompresszorok műszakilag a legegyszerűbb készülékek közé tartoznak, épp ezért az áruk is rendkívül kedvező. Emellett pedig elmondható, hogy karbantartási igényük is minimális, illetve a szükséges javítások költséghatékonyan elvégezhetők. Ugyanakkor bizonyos hátrányok is indokolják azt, hogy elsősorban ház körüli használatra ajánlottak, melyek szintén a működéshez kötődnek.

Helyén kezelt kompresszorok

A dugattyús kompresszorok egyik legfőbb hátrányaként azt említhetjük, hogy működés közben hajlamos nagymértékű felmelegedést produkálni. Ez természetesen hosszabb távon nem tenne jót a berendezésnek. Ebből fakadóan ezek a kompresszorok olykor szünetre kényszerülnek, így tehát a levegőellátás csak szakaszosan biztosított. A másik probléma a hűtéshez használt olajjal van. Olajszűrő nélkül ugyanis a cseppek átszivároghatnak a sűrített levegőbe is, ezáltal az szennyezetté válik.

Ez a két tényező lényegében ellehetetleníti az ilyen típusú berendezések nagyipari használatát, hiszen abban a közegben a folyamatos, tiszta levegőellátás az elvárás. Ne tekintsük ugyanakkor a dugattyús kompresszorokat rossz minőségű berendezéseknek, csupán kezeljük helyén képességeiket. Hobbifelhasználók számára, ház körüli és kisebb szakmunkákhoz megbízható, kompakt és költséghatékony megoldást kínálnak. Ha nem szeretnénk túl sokat költeni a berendezésre, de gyakran van szükségünk sűrített levegőre, mindenképpen ebben a kategóriában érdemes szétnéznünk.

Hirdetés
Hirdetés