Hirdetés
Hirdetés

Nem mindenkinek való a home office

| 2022. 04. 25. | 12:25:00
XXX
Nem mindenkinek való a home office
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt sokan kényszerültek hosszabb-rövidebb időre home office-ba, és vannak, akiknek bevált, de vannak, akiknek maga volt a rémálom.

Azóta egyre több cég vizsgálta felül az otthonról történő munkavégzés lehetőségét, és vezette be tartósan a home office lehetőséget munkavállalói örömére vagy bánatára. Bár sokakat vonz, hogy otthonról végezhessék munkájukat, de gyakran más az elképzelés, és más a valóság, emiatt mégsem való mindenkinek. 

Home office pro és kontra

A home office nem csak a vállalkozók privilégiuma, egyre több multi ismeri fel az előnyeit. A számítógépes munkát végzők számára megoldható lehet a munkavégzésnek ez a módja. Biztosítani kell a fizikai és technikai hátteret, szükség lesz a munkához megfelelő laptopra, perifériákra. Az USAnotebook Dell Inspiron család laptopjai változatos konfigurációkkal mindenféle otthoni munkavégzést támogatnak, legyen szó egyszerű irodai alkalmazások használatáról vagy komolyabb grafikai, tervezési munkákról.

Ma már nem ritkák azok a munkakörök, amelyeknél akár egy kávézóból is dolgozhatunk, nincs irodához kötött szigorú munkarend. Nem kell a munkába járás idejét is belekalkulálni a munkaidőbe, így ez az idő megspórolható. És bár a késői ébredés, az otthon kényelmében, jó időben akár a kertben végzett munka sokak számára vonzó potenciál, a home office sem a láblógatásról szól. 

Nem mindenkinek való az otthonról végzett munka, hiszen látszólagos szabadsága ellenére sem fenékig tejfel. Magányos, hiszen a gép előtt ülve nem lehet megbeszélni egy kávé mellett a kollégákal az eseményeket, a felmerülő problémákat, emiatt sokszor monoton. Home office esetén a munkaidő vége sem bebetonozott.

Hogyan teheted hatékonyabbá az otthonról végzett munkát?

Az otthoni munkavégzés több ponton is elcsúszhat, emiatt bizonyos kereteket kell szabni magadnak, mielőtt belekezdesz. Mi szükséges hozzá?

  • Erős időgazdálkodás: Tudni kell beosztani az idődet, hiszen tartanod kell a határidőket. Ne becsüld túl az erődet, mindig hagyj egy kis extra időt magadnak. Rangsorold a munkákat fontosság, határidő szerint. Tanuld meg tartani a tempót, ne hagyd, hogy a közösségi média, a háztartás elvonja a figyelmedet a munkáról. 
  • Hatékony problémamegoldó készség: Alkalmazd a Pareto-elvet a munkáidra is. A 80-20 elv a gyakorlatban azt jelenti, hogy a következmények 80%-a az okok 20%-ára vezethető vissza. Találd meg a kudarcod okait, amely a problémák megszűnését vonja maga után.

Ha inkább egyedül, mint csapatban dolgozol szívesebben, elég önállónak tartod magad, képes vagy betartani a határidőket, akkor ez a fajta munka neked való.

A munkáltató szemszögéből nézve a home office bizalmi kérdés, mivel nem lát rá arra, hogy a beosztott mivel is tölti az idejét munkaidőben. Ugyanakkor, ha a kiírt feladatot határidőre elvégzi, igazából lényegtelen, hogy hogyan osztja be az idejét.

Kutatások szerint a home office-ban dolgozók hatékonyabban végzik a munkájukat, képesek a multitaskingra, és jobban motiválja őket a rájuk bízott felelősség.

Hirdetés
Hirdetés