Hirdetés
Hirdetés

Ezt érdemes tudni a fúvóka kiválasztása kapcsán

| 2022. 05. 12. | 12:14:00
XXX
Ezt érdemes tudni a fúvóka kiválasztása kapcsán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fúvókákat az iparágak minden területén használnak. Különböző méretűek és formájúak lehetnek. A fúvóka egy olyan alkatrész, amelynek belső keresztmetszetébe az áramlást befolyásoló változtatást alakítanak ki, melynek hatására a fúvóka két végén a statikus nyomás eltérő. Különböző méretűek és formájúak lehetnek.

Az EUSPRAY a piacvezető fúvókagyártók közé tartozik, melynek termékei számos iparág különböző felhasználási területein megtalálhatóak. A fúvókáknak nagyon fontos szerepük van a különböző ipari folyamatokban, éppen ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő fúvóka kiválasztására.

A fúvókák osztályozása, típusaik

A hidraulikus fúvókák egyközeges fúvókák, és ezekben a porlasztás többségében nyomáselven működik. Ilyenek például a kúpos fúvókák, az üreges kúpos fúvókák, a hidraulikus porlasztók vagy a lapos permetező fúvókák.

A kétközeges vagy háromközeges fúvókák belső és külső keverésűek is lehetnek, de minden esetben segédlevegővel történik a porlasztás. Ezek az ún. pneumatikus fúvókák.

A Monojetnél elérhető tartálymosó fejeket az élelmiszeriparban, vegyiparban és a gyógyszeriparban hasznosítják tartályok, pasztőrözők, stb. higiénikus és hatékony tisztításához.

A fúvóka pontos típusának és méretének meghatározása

A számítások és műszaki paraméterek pontos meghatározásához minden esetben célszerű szakemberek segítségét igénybe venni.

Az alábbi szempontokat kell mindig szem előtt tartani:

  • Alkalmazási terület pontos meghatározása. pl.: felületkezelés, tűzvédelem, ipari mosás stb. Az alkalmazási területen belül fontos kritérium, hogy a kezelendő eszköz mozgásban vagy rögzített állapotban van.
  • Fontos tényező, hogy az adott ipari rendszerben van-e már szivattyú. Ha nincs, a korábban megnevezett alkalmazási terület és szempontok alapján ki kell számítani a fúvókákra jutó térfogatáramot, az üzemi és maximális nyomást, stb., és minden esetben figyelembe kell venni, hogy a kijelölt feladatra mekkora teljesítményű, milyen típusú szivattyú a legalkalmasabb. Ha van már szivattyú, annak műszaki paraméterei meg fogják határozni a választható fúvóka típusát.
  • Külön tervezést igényel a fúvókák elhelyezése, a fúvókák számának meghatározása és a beépítési magasság. Fontos szempont, hogy a fúvókákat szükség esetén hány %-os átfedésben szükséges felszerelni, figyelembe kell venni a fúvókák szórásszögét. A fúvókák mennyisége az össztérfogatáramot is befolyásolja, ami a szivattyú szállítási teljesítményére is hatással van.

Látható, hogy a fúvóka csak egy alkatrész, kiválasztása mégis magas szaktudást igényel. Ahhoz, hogy az egyes munkafolyamat a legoptimálisabb hatékonysággal, minimalizált költségen elvégezhető legyen, számtalan azonos fontosságú szempontot kell figyelembe venni, komplex rendszerszemléletet és globális tervezést igényel.

Hirdetés
Hirdetés