Hirdetés
Hirdetés

Így védjük személyes adatainkat az online térben

| 2022. 11. 03. | 14:59:00
XXX
Így védjük személyes adatainkat az online térben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az internet egyre inkább elterjedt, ahogy egyre többféle szolgáltatás vált elérhetővé, a személyes adatok védelme is egyre fontosabbá vált, ugyanis megjelent az adatlopás. A legtöbben talán arra gondolnánk, hogy a személyes fiókok feltörése, az adatszerzés elsősorban a pénzügyi adatokra vonatkozik, hiszen bankkártyánk, fiókunk részleteinek felhasználásával az illetéktelen behatoló pénzt tud eltulajdonítani, ez azonban csak az érem egyik oldala.

Legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb motiváció az olyan adatok begyűjtése, mint a lakóhelyünk, életkorunk, érdeklődési körünk, fogyasztói szokásaink. Az ilyen adatokból lehet ugyanis olyan ún. Big data vagyis hatalmas adatbázist összerakni, amelynek köszönhetően aztán folyamatosan bombáznak bennünket az online cégek személyre szabott ajánlatokkal. A legtöbb ilyen típusú adatot új oldalak használatának megkezdésekor egy-egy online shop, közösségi oldal, interaktív játék vagy bwin regisztráció során adunk meg, amikor fiókot nyitunk

A fiók regisztrációja nagyon sok esetben előfeltétele annak, hogy használhassuk az adott oldalt és annak szolgáltatásait. Ilyenkor általában olyan adatokat kell megadnunk, mint a nevünk, születési dátumunk, lakhelyünk, nemünk, érdeklődési körünkre vonatkozó adatok, illetve ha valamilyen vásárlásról van szó, akkor banki adatainkat is. Fontos, hogy a regisztráció során biztosak lehessünk benne, hogy az adott oldal a legkomolyabb biztonsági protokollokat alkalmazza és nem tudnak az adatainkhoz illetéktelen személyek hozzájutni.

Néhány hasznos tipp

Egy átfogó amerikai felmérés szerint az internetezők közel fele, 46% úgy gondolja, hogy nem tudja elég hatékonyan védeni adatait, emellett 76% szerint nehéz megérteni, hogy az egyes oldalak pontosan hogyan használják fel adatainkat, ugyanakkor igen magas, 86% azok aránya, akik számára fontos az adatvédelem.

Az adatvédelem egyik fontos lépése, hogy ellenőrizd, az adott oldal használja-e a szükséges biztonsági protokollokat az adatvédelem biztosítására. Ezt általában abból tudhatod, hogy az oldal címe előtt láthatsz egy kis lakatot.

Fontos, kritikus tényező a jelszóválasztás is. Az olyan oldalak esetében, ahol érzékeny, fontos adatokat adunk meg, tárolunk, mindenképp kerüljük azt a gyakorlatot, hogy ugyanazt a jelszót használjuk több oldalnál is. Ugyanígy, kerüljük az olyan sablonos jelszavakat, amelyek születési dátumunkat és más, könnyen kitalálható információkat tartalmaz.

Az adatvédelem szempontjából javasolt intézkedés a kétfaktoros biztonsági hitelesítés használata is, egyre több portál kínál ilyen lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy a bejelentkezés alkalmával nem csak a jelszót kell beírnod az oldalon, hanem ezt társítod egy mobilra érkező kóddal is. Így, ha valaki meg is próbálja feltörni a fiókodat, nem tudja ezt megtenni, ha a telefon nálad van.

Emellett, az is fontos, hogy mindig a legfrissebb változatot használd a különböző vírusirtó programokból és biztonsági beállításokból. Nem vesz igénybe túl sok időt ezen dolgok beállítása, viszont utána sokkal nagyobb biztonságban tudsz internetezni és elkerülheted a kellemetlenségeket.

Hirdetés
Hirdetés