Hirdetés

Hirdetés

Gyerekeknek nincs helye a Facebookon!

2013.07.05. 11:49

Gyerekeknek nincs helye a Facebookon!

Tiltja a szabályzat a 13 év alattiak jelenlétét. Mert veszélyes. Tessék jelenteni!

Hirdetés

A 13 év alatti magyar gyermekek negyede már facebookozik. Ez egyrészt ellenkezik a közösségi portál szabályaival, másrészt jelentős adatvédelmi és nevelési kérdéseket vet fel. A G Data felmérése során a kutatók ezer magyar internetezőt kérdeztek meg arról, hogy a vele egy háztartásban élő, 13 év alatti gyerek használja-e a legnagyobb közösségi oldalt. Az eredmények szerint az internetező háztartásokban élő 13 év alatti gyermekek 22 százaléka regisztrált már a Facebookra, további 4 százaléjról pedig a velük egy háztartásban élők sem tudják, hogy tagja-e a közösségi oldalnak.

A 13 év alattiakat IDE KATTINTVA lehet jelenteni; törölni fogják őket.

Fontos, hogy a szülők ugyanúgy szabályozzák a gyermekük internetezési szokásait, ahogyan más tevékenységeit is szabályozzák, és ugyanúgy tanítsák meg neki a közösségi portálok használatát, mint ahogy biciklizni is megtanítják – figyelmeztet az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

Veszélyforrások

Egy gyerekre több veszély is vár a Facebookon. Mivel még nem tudja, hogy mire szabad kattintania és mire nem, könnyedén eshet az adathalászok csapdájába átverős posztokon és videókon keresztül. Erre a leggyakoribb példa egy híresség nevével és képével történő visszaélés. A „nem hiszem el, hogy Miley Cyrus ezt tette…” típusú bejegyzések vonzzák a gyerekeket, az ilyen kattintások viszont sokszor végződnek a személyes adatok kiszivárogtatásában, a számítógép megfertőzésében.

A következő lehetőség a bűnözők számára a mobilszámla vagy a hitelkártya megcsapolása. Olyan alkalmazásokat programoznak, melyek emelt díjas sms üzenetért cserébe jövőt mondanak, kiszámolják a párkapcsolat sikerességének valószínűségét, vagy más hasonló szolgáltatást nyújtanak.

A harmadik veszélyforrást a gyermekekkel ismerkedni vágyó felnőttek jelentik, akik sokszor álnéven, fiatalkorúként regisztrálnak a közösségi oldalakra. Fontos ezért, hogy a szülők megtanítsák a gyereküknek, hogy csak azokat jelölje vissza, és csak azokkal beszélgessen a Facebookon, akit egyértelműen, személyesen is ismer. Például Fluor Tamásból többtucatnyit találunk a portálon, és mindegyikük rendelkezik számos ismerőssel, akik között sokan vannak a gyerekek is – emeli ki Petrányi-Széll András.

Emellett számolni kell a kortársak rosszindulatával is. Az elektronikus zaklatás (angol nevén cyberbullying) az a jelenség, melynek során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül csúfolódnak kortársai, vagy ennél is tovább menve fenyegetik a gyereket. A leghírhedtebb ilyen eset Megan Meier története, mely a tinédzser lány öngyilkosságával végződött.

Végül az utolsó veszélyforrást a gyermek jelenti önmagára nézve, méghozzá azzal, ha olyan adatokat és fotókat tölt fel, melyeket később szeretne letörölni az internetről.

Ellenőrzik a profilt, aztán törlik

Amennyiben valaki szeretne a Facebook felé egy 13 év alatti felhasználót jelenteni, ezt a közösségi portál űrlapján megteheti. Ilyen esetben amennyiben a Facebook moderátorai úgy találják, hogy a profil egy 13. életévét nem betöltött gyerekhez tartozni, törölni fogják azt. Arra azonban – az Európai Unió új adatvédelmi rendelkezéseinek bevezetéséig – még nincs mód, hogy csupán azért töröljünk egy adatot, mert az hozzánk vagy gyermekünkhöz kötődik. A G Data szakértője szerint ebben az esetben a leghatékonyabb más jogokkal érvelni: például ha a gyermek olyan fotót vagy videót töltött fel, amit mi készítettünk róla, akkor élhetünk szerzői jogunkkal, és levetethetjük a képet a Facebookról.

Hirdetés

Hirdetés