Hirdetés

Hirdetés

Kémkedik a Windows 10, és nem lehet leállítani

2016.02.10. 13:05

Kémkedik a Windows 10, és nem lehet leállítani

Csak a felhasználók érdekében - mondja a Microsoft.

Hirdetés

Adatokat gyűjt be rólunk a Window 10 - írja az Origó. Sőt: a beállításokban, és speciális appok telepítésével sem védhető ki, hogy a Microsoft operációs rendszere hatalmas mennyiségű adatot gyűjtsön össze a felhasználókról.

Csak a felhasználók érdekében!

Maga a Microsoft is elismerte, hogy a telemetrikus rendszer minden lehetséges adatot összegyűjt a Windows 10-es eszközökről, de szerintük ez csak a jobb felhasználói élményt szolgálja. Arról azonban, hogy ez pontosan milyen mértékű megfigyelést, és adatgyűjtést is jelent, mostanáig nem derült ki. A Voat közösségi oldal egyik felhasználója azonban elhatározta, hogy megnézi, mennyi adatot is küld vissza a Windows 10 a redmondi szerverekre.

Naponta több tízezer alkalommal küld adatot

Ebből derült ki egyebek közt, hogy az operációs rendszer naponta több tízezerszer küld adatokat a központi szerverre. A legmeglepőbb tény viszont az volt, hogy ez a megfigyelés akkor sem állt le, amikor a Windows 10 telepítésénél az összes adatgyűjtést letiltotta. Éjszaka, amíg aludt, hagyta futni a szoftvert, s azt tapasztalta: 8 óra alatt 5500 alkalommal, 51 különböző microsoftos IP-címre küldött adatokat a Windows 10. Harminc óra használat után már 113 IP-cím szerepelt a listán.

Nem lehet letiltani

A következő kísérletnél ismét feltelepítette az operációs rendszert, de rögtön egy olyan programot is, amelynek elvileg meg kéne akadályoznia, hogy a Windows 10 adatokat küldjön - azonban még így is 2758 alkalommal 30 különböző redmondi címre továbbított adatokat a Windows 10 harminc óra működés alatt.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába lőjük ki az összes megfigyelést az adatvédelmi beállításokban, és telepítünk egy külső alkalmazást, az sem akadályozza meg a Windows 10-et a kémkedésben.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés