Hirdetés

Hirdetés

Mobilgát szakadás

2014.10.21. 11:25

Mobilgát szakadás

Egy DVD-filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni.

Hirdetés

Annyi mindent ünnepelünk, annyiszor emlékezünk, minden nap megüljük valaminek a világnapját, s mégis majdnem elrohant mellettünk egy évforduló, pedig hát az emlékezés tárgya szerves része hétköznapjainknak: húsz éve indult el Magyarországon a GSM (Global System for Mobile Communication) rendszerű digitális mobilszolgáltatás, amely megalapozta a későbbi robbanásszerű piacbővülést és technológiai fejlődést.

Az egységes nemzetközi szabványon alapuló rendszernek számos előnye volt a korábban már működő analóg rádiótelefon-hálózatokkal szemben, így például a jobb minőségű beszédkódolás és a nagyobb hálózati kapacitás. Az új technológia bevezetésével egy időben jelentek meg az első kisebb méretű, már zsebre vágható mobiltelefonok, amelyek felváltották a korábban bőrönd méretű, négy kilogramm súlyú készülékeket. Mint arra a Magyar Telekom és az Ericsson az évforduló az évforduló alkalmából készült összeállítása emlékeztet, a GSM-rendszereken kezdetben még csak hangalapú szolgáltatásokat és rövid szöveges üzenetet (SMS) lehetett nyújtani, a csomagkapcsolt adatszolgáltatások csak az ezredforduló után indultak el. 2001-ben a mobilinternettel elérhető sebesség 9.6 kilobit/szekundum (kbps) volt, míg a mai legkorszerűbb 4G technológia ennél ezerszer gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. Egy DVD-filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni, ma ez két percet vesz igénybe.

Magyarországon az analóg rádiótelefon-szolgáltatást 1990. október 15-én indította el a Westel Kft., amelyet az állami távközlési szolgáltató Matáv és az amerikai US West International Holding alapított. A hálózathoz csatlakozásért akkor 75 ezer forintot kellett fizetni, a szolgáltatás havidíja 6300 forint volt, a készülékek pedig 70-115 ezer forintba kerültek. A GSM-szolgáltatásra 1993 októberében kapott koncessziót a Westel és a skandináv-magyar tulajdonú Pannon GSM.  Húsz éve ők indították el a mobilszolgáltatást a 900 megahertzes frekvenciasávban. A hálózatok kiépítése Budapesten kezdődött, majd a kiemelt főútvonalakra, a Balaton térségére és a megyeszékhelyekre terjedt ki.

A harmadik mobilszolgáltató, a Vodafone 1999 novemberében lépett a piacra, miután az amerikai-brit- német érdekeltségű Prímatel konzorcium – a két másik, már piacon lévő társaság mellett – koncessziós jogot nyert az 1800 megahertzes frekvenciára kiírt tenderen. Magyarországon akkor már 1.2 millió mobilkészülék volt forgalomban, ma az előfizetések száma 11.7 millió.

Az évforduló alkalmából érdekes adatokat közölt a Westel 900 jogutódjának számító Telekom: a piacvezető távközlési társaság hálózatán a két évtized alatt mintegy 155 ezer évnyit beszélgettek és kilencmilliárd SMS-t küldtek. A következő húsz évben az okoseszközök és a gép-gép, gép-ember közötti kapcsolatok nagyarányú elterjedésével lépést tartva újabb generációs hálózatok jelenhetnek meg. Az Ericsson szerint 2014 és az ezt követő időszak fogyasztói trendjeit előrevetítve az látszik, hogy az okostelefonon elérhető alkalmazások és szolgáltatások iránti tömeges kereslet jelenik meg minden gazdasági szektorban és társadalmi csoportban, és ez alapvetően változtatja meg mindennapi életünket. Mindennek köszönhetően új szolgáltatások bevezetésének lehetősége kerül előtérbe minden korcsoport és fogyasztói réteg számára.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés