Hirdetés

Hirdetés

Orbán Viktor és a Jobbik a menő a Facebookon

2014.04.04. 08:35

Orbán Viktor és a Jobbik a menő a Facebookon

A Jobbik Facebook-követői a legaktívabbak.

Hirdetés

A pártokat reprezentáló politikusok közül Orbán Viktor (Fidesz) miniszterelnöknek van a legnagyobb rajongótábora a Facebookon, több mint 283 ezres, míg a pártok között a Jobbik áll az élen 261 ezer követővel - derül ki a Közösségi kalandozások nevű online tévé és a MediaQ közös kutatásából. A pártok között a második legtöbb követője az Együttnek van (197 ezer), a harmadik helyen a Fidesz áll, 162 ezerrel - ismertette az eredmény részleteit Lévai Richárd, az online tévé szakértője. A politikusok rangsorában a második legtöbb követője Vona Gábornak (Jobbik) van, 251 ezer, utána Mesterházy Attila (MSZP) következik 221 ezerrel - derül ki a március végén, 1,6 százalékpontos hibahatárral, több mint 1100 hazai internetező attitűdjének vizsgálatából végzett felmérésből.

A Jobbik Facebook-követői a legaktívabbak: több mint 25 százalékuk naponta, majdnem 39 százalékuk pedig hetente mutat politikai aktivitást. Csaknem azonos aktivitást mutatnak az Együtt és a Fidesz követői: az előbbinél napi szinten 13, heti szinten pedig 20 százalékuk aktív, az utóbbinál naponta 11, hetente 22 százalékuk aktivizálja magát a Facebookon.

A vizsgálat szerint az internetezők mindegy 30 százalékát érdekli nagyon vagy az átlagnál jobban a politika, csaknem felüket pedig egyáltalán nem érdekli vagy az átlag alatt érdeklődik, 68 százalékuk pedig egyetlen politikai pártot sem kedvel a Facebookon.

A felmérés készítői megrajzolták az egyes pártok szimpatizánsainak Facebook-profilját. A Fideszt inkább a 40 év feletti, budai vagy vidéki, közszférában dolgozók követik, az MSZP-t ugyancsak 40 év feletti, fővárosi vagy iparvárosi, magánszférában dolgozó alkalmazottak. A Jobbik a fiatalabbakat szólította meg a közösségi oldalon: a 18-30 év közötti alacsony iskolázottságúakat és státusúakat, valamint a 25-40 közötti vidékieket. Az Együtt-PM követőinek zöme 30-50 közötti fővárosi vagy nyugat-magyarországi értelmiségi vagy vállalkozó, a Demokratikus Koalícióé pedig az 50 feletti kisnyugdíjas vagy alacsony státusú ember. Az LMP a 20 és 40 év közötti fővárosi, fiatal értelmiségieket szólította meg, akik általában magas státusúak vagy olyan a családi hátterük.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés