Hirdetés

Hirdetés

Torrentezők, ezt feltétlenül olvasnotok kell!

2016.06.01. 16:15

Torrentezők, ezt feltétlenül olvasnotok kell!

A szolgáltatók nem adhatják ki azt, hogy ki van az IP-címek mögött.

Hirdetés

Hiába kérik ki a kiadók az internet­szolgáltatóktól a torren­te­zők adatait, Magyar­országon nem fogják megkapni – írja az SG.hu a Kúria egyik ítélete nyomán.

A Kúria a héten hozott döntést egy internetszolgáltató elleni perben, melyet egy filmeket letöltő személy adatainak kikérésére indítottak. A felperes ismerte a letöltő IP címét, és indoklása szerint az IP címek mögött lévő személyek lehetővé tették mások számára is az általuk letöltött filmek letöltését. Tehát a műveket többszörözték, szerinte pedig az internetszolgáltató ehhez a jogsértéshez segítséget nyújt, hiszen mint velük szerződött ügyfeleknek lehetővé teszi az internet elérését. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényre hivatkozva kérték a cégtől előfizetőjük nevének és címének megadását, azonban ezt a jogerős ítélet elutasította.

A bíróság indoklása szerint erre az internetszolgáltató az érintett személy hozzájárulása nélkül nem köteles. A Kúria megállapította, hogy az internetszolgáltatóra vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé a szerződéses ügyfelek személyes adatának a hozzájárulásuk nélkül való kiadását. Leszögezték azt is, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozása nincs arányban a szerzői jogi igény érvényesítésének igényével.

A magyar jog ugyan nem precedens jog, de az egységes ítélkezés feltétele a jogbiztonságnak, azaz a bíróságok nem ítélhetnek egymásnak ellentmondóan egy-egy ügytípusban. Ráadásul a Kúria álláspontjával ritkán helyezkednek szembe az alsóbb fokú bíróságok, így könnyen lehet, hogy ítélkezési tendenciát alapoz meg ez a döntés.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés