Hirdetés

Hirdetés

Az egész család és a rokonság is űzte az ipart

2013.07.25. 13:19

Úgy éltek belőle Szabolcsban, mint Marci Hevesen.

Hirdetés

A szabolcsi megyei pénzügyőrök és pénzügyi nyomozók együtt lepleztek le egy ajaki családot, akik több mint 111 ezer liter benzint és gázolajat hoztak be vámmentesen Ukrajnából, hogy a keleti határszakasz térségében feketén értékesítsék, több 10 millió forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek. A két autóban behordott, hösszesen 111 ezer 524 liter üzemanyag meghaladja a régió átlagos benzinkútjainak kéthavi forgalmát.

Sofőrcsere, megbuherált kilométeróra

Az ukrán határszakasz térségében élők nagy része átjár Ukrajnába tankolni kihasználva a két ország közötti árkülönbözetet és a vámmentes behozatal lehetőségét. Ezzel visszaélve bizonyos körök iparszerű importtevékenységbe kezdtek. Hogy a vámmentes behozatal alkalmi jellegét vizsgáló pénzügyőröket megtévesszék, a járművezetőket cserélték, a járművek kilométeróra állását manipulálták. Ezzel a „leleményes” módszerrel próbálták fenntartani az üzemanyag adómentes importjának látszatát. A lebukott család körülbelül havi 800 ezer forintot költött üzemanyagra Ukrajnában, ami a hivatalos éves jövedelmüket jelentősen meghaladta. Az elkövetéshez használt autók pedig a manipulált kilométeróra szerint annyit futottak, hogy a sok vezetés mellett az elkövetőknek munkára már nem is jutott idejük. Ehhez képest mégis sikerült kiemelkedő életkörülményeket biztosítani maguknak.

A pénzügyi nyomozók a pénzügyőrök közreműködésével egy időben csaptak le a csoport nyolc tagjára, valamennyiüket előállították, és gyanúsítottként hallgatták ki.
A házkutatások során lefoglalták az elkövetéshez használt két autót. Az okozott kár megtérülése és a jövedéki bírság biztosítása érdekében mintegy 50 millió forint értékben 13 ingatlant – köztük lakóházakat, szántókat, gyümölcsöst – is zároltak a nyomozók.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetése miatt a gyanúsítottak akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kaphatnak.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés