Hirdetés

Hirdetés

Debrecenben kiderül, kémkedtek-e a nemzetbiztonságiak

2013.07.04. 07:30

Debrecenben kiderül, kémkedtek-e a nemzetbiztonságiak

Ítéletet hirdetnek Szilvásy György ügyében. Az iratanyagot 80 évre titkosították.

Hirdetés

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett kizárólag az ítélethirdetés rendelkező részére engedik be a sajtó képviselőit a Debreceni Törvényszékre péntek délelőtt. A tárgyalás többi része zárt. A Nemzetbiztonsági Hivatalt 2004 és 2007 között irányító volt főigazgatót, az első rendű vádlottat, Galambos Lajost kémkedéssel vádolják, a bűncselekményt a vádhatóság szerint a polgári titkosszolgálatokat 2007 és 2009 között irányító volt titokminisztert (a másodrendű vádlott, Szilvásy György) felbujtóként, a biztonságtechnikai cég tulajdonosa (a harmadrendű P. László vádlott) bűnsegédként követte el, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját, Laborcz Sándort pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolják. 

Kémkedés bűntettében az ügyet a Nagy László vezette tanács tárgyalja.

A Szilvásy-ügy

2009 tavaszán, nem sokkal azután, hogy megszűnt a második Gyurcsány-kormány, a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés elkövetésével gyanúsította meg Szilvásyt. Az ügyészség szerint a volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetője, valamint Demeter Ervin és Kövér László között folyt, a magyar titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetések szövegét. Mivel a 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon nem szerzett mandátumot, ezért megszűnt mentelmi joga. Ezért az ügyészség újra megindította ellene a nyomozást.

2011-ben Szilvásyt egy újabb ügyben, Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá. 2011. július 1-jén – a lefolytatott házkutatás után – a kémkedéssel gyanúsított volt polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert őrizetbe vette a rendőrség, július 4-én szabadlábra helyezték.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés