Hirdetés

Hirdetés

Korrupció miatt őrizetbe vették a polgármestert

2013.06.17. 19:53

Van ország, ahol komolyan gondolják a közpénzek normális kezelését.

Hirdetés

A québeci tartományi rendőrség korrupcióellenes egysége hétfőn őrizetbe vette Montreal polgármesterét, aki a tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyi botrányok felszámolását ígérte a városban. Michael Applebaumot, aki a többségében francia ajkú városnak 100 év óta az első angol anyanyelvű polgármestere, hétfő reggel az otthonában vették őrizetbe. A városi elöljárót 14 pontban vádolták meg, egyebek között közpénzek elsikkasztásával, a bizalommal való visszaéléssel és korrupcióval. A rendőrség által nem részletezett ingatlanügyletekkel kapcsolatos vádak a 2006 és 2011 közötti időszakra nyúlnak vissza, amikor Applebaum még kerületi polgármester volt. Az 50 éves politikus korábban ígéretet tett rá, hogy nem indul újra a polgármesterségért novemberre kiírt választásokon.

Montreal előző polgármestere, Gérald Trambley novemberben azért mondott le, mert azzal vádolták, hogy szemet hunyt a korrupció és pártjának törvénytelen kiadásai felett. Trambley tagadja, hogy bűnös lenne. Montreal egyik elővárosa, Laval polgármestere 2012-ben kényszerült távozásra korrupció gyanúja miatt. A politikust májusban bűnszervezet irányításának, valamint csalás és korrupció vádjával letartóztatták. Lavalt vagyonkezelői gondnokság alá helyezték.

Québecben, Kanada legnagyobb kiterjedésű tartományában, amely olyan nagyvállalatok otthona, mint a repülő- és vasúti közlekedési eszközök gyártására szakosodott Bombardier, az elmúlt két év során több tartományi és városi vezetőt buktattak le szabálytalan szerződések, csúszópénzek és törvénytelen kampányfinanszírozás miatt. De Québec nem az egyetlen kanadai tartomány, ahol a legnagyobb város polgármestere botrányba keveredett. A szomszédos Ontario székvárosának, Torontónak az elöljárója, Rob Ford azért került kínos helyzetbe, mert sajtójelentések szerint videofelvétel készült róla, amint éppen kokaint szív. A polgármester tagadta a vádat.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés