+ Frissítve!

">+ Frissítve!

">+ Frissítve!

">

Hirdetés

Hirdetés

Lekapcsolták a bocskaikerti olajbárót

2014.04.23. 12:49

Húsz évet is kaphat! Hatalmas fogásról számoltak be Debrecenben + Frissítve!

Hirdetés

A múlt héten egy bocskaikerti csendes utcában jelent meg hatalmas erőkkel a NAV-kommandó, és a helyiek azt beszélték, elviték az "olajbárót", számos pletyka borzolta az idegeket, most végre itt a hivatalos verzió!

A NAV szerdán sajtótájékoztatón számolt be az akcióról, arról, hogy mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig 9 tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján elhangzott, az úgynevezett bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal - üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába - közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon.

Lengyel Tibor szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg az ügyben. A szervezet vezetője - ahogy az alezredes fogalmazott: a magyar olajbáró - egy 40 éves bocskaikerti férfi, aki egyébként egy vállalkozás alkalmazottjaként dolgozott.

Húsz évet is kaphat

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatóak - tette hozzá Lengyel Tibor megjegyezve: a pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve, több, mint kétszázan csaptak le az elkövetőkre.

A házkutatások során több mint 102 ezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben, de találtak 200 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát is - fűzte hozzá a bűnügyi igazgató.

A nagy trükk

Polcz Attila pénzügyőr ezredes, észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőr főigazgató ismertetése szerint a bázisolaj annyiban különbözik a szabályos gázolajtól, hogy 10-20 százalék kenőolajat kevernek hozzá, nem tartalmaz az ára jövedéki adót, ami a gázolaj esetében literenként 110 forint, ugyanakkor üzemagyagként is felhasználható. Míg a gázolajat zárt láncon át forgalmazzák és csak tartálykocsikban, veszélyes anyagként szállíthatják, addig a bázisolajat akár ponyvás teherautóra rakott tartályokban is vihetik, aminek a felderítése jóval nehezebb - tette hozzá.

A bűnszervezet által forgalmazott 30 millió liter olaj a teljes észak-alföldi régió egy havi gázolaj-forgalmának, vagy Hajdú-Bihar megye négyhavi forgalmának felel meg - érzékeltette a főigazgató. Elmondta azt is, hogy a szervezet tagjai a különböző uniós országokban 160-180 forintért vették meg a bázisolaj literjét, s azt 310 forintért adták tovább többnyire nagy felhasználóknak: mezőgazdasági vállalkozásoknak, tüzépeknek.

Egy szállítmányon 3 milliót kerestek

Az olajat kamionokkal hozták be az országba, egyszerre 26 ezer litert szállítottak, s egyetlen szállítmányon körülbelül 3 millió forintot kerestek. A bázisolajat gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették, s hogy megakadályozzák az áru nyomon követését, hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak, miközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget - jegyezte meg Polcz Attila. Czinege Attila hozzátette: egyévnyi előkészítő munka után, a NAV három szakmai ágának az együttműködése vezetett a sikeres felderítéshez.

Házakat, autókat, mindent lefoglaltak

Annak érdekében, hogy minél több kár megtérüljön, a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, lefoglaltak teherautókat, személykocsikat, traktorokat, több milliós karórákat és 13 millió forint készpénzt - mondta. A nyomozással párhuzamos zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet, illetve személyi jövedelemadó-ellenőrzéseket és vagyonosodási vizsgálatokat is tartanak az ügyben - tájékoztatott Czinege Attila. Az ügy jelenlegi 12 gyanúsítottja között forgalmazók és felhasználók is vannak - közölte  Lengyel Tibor.

Hirdetés

Hirdetés