Hirdetés
Hirdetés

Két holland csodát tett Irotán

| 2020. 02. 23. | 12:52:00
Mit keresnek diplomával Borsodban?
Két holland csodát tett Irotán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két holland férfi addig járt amerikai barátjához Szalonnára, míg a közeli Irotán megvalósította élete álmát. A harminc éve Magyarországon élő férfinak köszönhetően szerették meg a vidéket és az itt élő embereket, majd döntöttek úgy, hogy a zsákfaluban telepszenek le - a Nők Lapja legutóbbi számában olvashatunk róluk.

Iroda, a zsákfalu

Eleinte csodabogaraknak nézték a hollandokat, akik diplomával a zsebükben érkeztek arra a köynyékre, ahonnan leginkább menekülni szokás a boldogulás reményében. A magyarul jól beszélő két külföldi - egyikük egyébként féléves ösztöndíjjal kerül hajdan Budapestre - előbb a falu lelkének számító, romos Fáy-kúriát vásárolta meg, majd újította fel, ez lett az otthonuk.

Aztán nagyobb projektbe kezdtek: megépítették hazánk első klímasemleges vendégházait ott, hol egyébként épp elegendő fa lenne tüzelőnek. Csakhogy ők pont nem ezt akarták. Övék az első és eleddig egyetlen klímasemleges üdülőhely Magyarországon.

A három vendégház a falu másik végén épült, és ma már több falubelinek nyújt munkalehetőséget. A két hollandnak meggyőződése, hogy agymosáson mentek kereszül, akik azt gondolják, Borsodból el kell menni, mert reménytelen megye.  

A Miskolctól mintegy 40, Edelénytől 18 kilométerre fekvő zsákfaluban otthonra lelt két férfi közösséget is épít Irotán: a kúria átadására például minden falubeli hivatalos volt - na, el is fértek, mert ma is alig nyolcvanan lakják Irotát (a 2011-es népszámláláskor 68-an voltk). Egyikük édesanyja a falu kóbor kutyáját is befogadta, az ebnek azóta úri dolga van: útlevéllel röpkör gazdájával a világban.

Hirdetés
Hirdetés