Hirdetés
Hirdetés

Miskolci iskola tetejében tett kárt a szél

| 2020. 02. 11. | 16:41:00
Borsodban fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg.
Miskolci iskola tetejében tett kárt a szél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országszerte 759 alkalommal riasztották a tűzoltókat kedden 14 óráig a viharos szél okozta károk miatt – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel közölte, a legtöbbször – összesen 440 esetben – letört faágak, utakra, vasúti sínekre, épületekre és elektromos vezetékekre dőlt fák miatt kellett beavatkozniuk. A letört gallyak, kidőlt fák az ország számos pontján elszakították, megrongálták az elektromos vezetékeket, emiatt átmenetileg néhány ezer lakásban szünetel az áramellátás, illetve 197 lakóépület és közintézmény is megsérült. Mint elmondta: a tűzoltók folyamatosan végzik a sérült villamos vezetékek környékének megtisztítását és amint eltávolították a letört ágakat és kidőlt fákat, a szolgáltató megkezdi az áramellátás helyreállítását. Ezért az áramszünettel érintett lakások száma folyamatosan változik.

Ugyanakkor az épületek esetében a szél jellemzően a házak tetejében okozott kárt, cserepeket, bádoglemezeket sodort le, illetve megrongálta kéményeket.

Borsodivánkán egy pszichiátriai intézet tetejét bontotta meg a vihar, Miskolcon pedig egy szakközépiskola tetejében okozott kárt. A tűzoltók a veszélyesen lógó tetődarabokat valamennyi esetben eltávolították. Az OKF tájékoztatása szerint egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedden délutánig tizennyolc olyan kárhoz riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos erejű szél okozott. Fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, illetve egy magasban veszélyesen lógó jelzőlámpát is el kellett távolítania tűzoltóknak.

A katasztrófavédelem az autósoktól azt kéri, hogy fokozott óvatossággal, a szokásosnál lassabban haladjanak, így könnyebben ki tudják kerülni a veszélyes helyzeteket. Azt ajánlják, ha enyhül a vihar, mindenki vizsgálja meg a lakóépülete környezetét. Ha bárki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, azonnal hívja a szolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó számot.

Hirdetés
Hirdetés