Hirdetés
Hirdetés

Sátoraljaújhely polgármestere beolvasott az EU-nak

| 2020. 07. 08. | 13:02:00
De még azoknak is, akik a tapsikoltak a csatlakozásnak. Szamosvölgyi a szúnyogirtás korlátozása miatt dühös.
Sátoraljaújhely polgármestere beolvasott az EU-nak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Gratulálok az Európai Uniónak, azoknak is, akik tapsikoltak, amikor csatlakozunk, mert arra biztos nem gondoltak, hogy ennek negatív hozadékai is vannak. Most itt van egy. Nagyon szívesen idehívnám az uniós és egyéb okos embereket, egy szál fürdőgatyában töltsenek el egy órát Sátoraljaújhelyen” – jelentette ki a levegőből történő kémiai szúnyogirtás tiltása kapcsán Szamosvölgyi Péter. Sátoraljaújhely polgármestere a település aktuális ügyeit érintő július 8-i videós megszólalásában hangsúlyozta, a felszínről történő, autós kémiai irtás érdekében az önkormányzat mindent megtesz, de ettől szerinte sem fognak eltűnni a vérszívók, így azt ajánlotta, mindenki szerezzen be szúnyogirtót.

Szamosvölgyi Péter talán nem tudja, de az EU azért tiltotta be 2020-tól a repülős kémiai irtást, mert az indoklás szerint az minden szúnyogméretű rovart elpusztított. Helyette az Európai Unió legtöbb országában már évtizedek óta a biológiai irtást alkalmazzák, amely által a szúnyog már lárvakorában elpusztul, így betegségeket sincs módjában terjeszteni. Ráadásul ez a módszer csak a szúnyogokra hat. Egy tavalyi szakmai konferencián arra a kérdésre, hogy Magyarországon miért nem álltak át a repülős módszerről, Kemenesi Gábor virológus (a koronavírus kapcsán sokszor nyilatkozott az utóbbi időben – a szerk.) egyetlen szóval válaszolt:

üzlet.

Szamosvölgyi Péter arról is beszélt, hogy szerinte nem érdemes felelősöket keresni a múlt heti rendkívüli esőzések miatt bekövetkezett káresetekkel összefüggően. – Hat órás, intenzív felhőszakadás zajlott, előtte öt napig zivatarok hoztak csapadékot. Ilyen helyzetben elkerülhetetlenek a káresetek, és az sem kizárható, hogy megismétlődnek. Ha a csapadékvíz-elvezetést tekintve minden rendszert kicserélnénk, azt sem garantálná a károk megúszását – emelte ki.

Elhangzott az is, hogy a nyaralóhajózás immár Sátoraljaújhelyet is elérte, átadták ugyanis a kikötőként használatos úszóművet a Bodrog és a Ronyva összefolyásánál. Az önkormányzat különféle turisztikai programcsomagokkal használná ki lehetőséget. Örvendetes hír, hangzott el, hogy a Zemplén fővárosa a legkedveltebb belföldi úticélok közé került.

Szamosvölgyi Péter egyebek mellett arra is kitért, hogy levelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A városvezető ebben a szociális dolgozók mellett érvel, jelesül ők is kapják meg azt a bruttó 500 ezer forintot, amelyet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan az egészségügy képviselőinek már folyósított az állam.

A polgármester azonban arról nem ejtett szót, hogy a hírek szerint két koronavírus-gyanús személyt (egy délvidéki tanárt és diákot) különítettek el a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában e hét elején. 

Hirdetés
Hirdetés