Hirdetés
Hirdetés

Sokat veszíthet a Fidesz a borsodi időközi választáson

| 2020. 07. 14. | 17:17:00
A napokban elhunyt Koncz Ferenc 2018-ban magabiztosan nyert. Sok múlik az ellenzéki összefogáson.
Sokat veszíthet a Fidesz a borsodi időközi választáson
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azzal, hogy a múlt héten közlekedési balesetben elhunyt Koncz Ferenc, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, a kormánypárti képviselők száma 133-ról 132-re csökkent a parlamentben. Vagyis papíron egyelőre megszűnt a kétharmad.

Koncz Ferenc 2018-ban 49,3 százalékkal nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Amennyiben a Fidesz-KDNP-nek sikerül ismét győzni, úgy az erőviszonyokban nem történik változás. Ha azonban ellenzéki jelölt nyeri a tiszaújvárosi székhelyű választókerületben esedékes időközi választást, az akár alá is áshatja a kétharmadot.

A 444.hu ebben a cikkben elemzi a helyzetet, rámutatva arra, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többségét több tényező befolyásolja.

A 2018-as országgyűlési választásokon Koncz Ferenc mögött a jobbikos Bíró László (31,64 százalék) és Pap Zsolt (14,9 százalék) végzett, rajtuk kívül az LMP-s Tarnai Gábor (2,27 százalék) mutatott fel egy százalékon felüli eredményt. Bár egyelőre nem ismert, hogy az ellenzékiek milyen stratégiával vágnak neki az időközi választásnak, az máris érzékelhető, hogy a verseny nem lefutott. 

A választókerülethez 42 település és hozzávetőlegesen 77 ezer szavazópolgár tartozik. Míg a 15 ezer lakosú (tehát nem a szavazópolgárok száma ennyi!) Tiszaújvárosban az MSZP erősnek mondható, a többi várost jellemzően függetlenek irányítják, a kisebb településeken pedig a Fidesz-KDNP és a Jobbik szavazói a meghatározóak.

Érdekesség, hogy 2014-ben az a Mengyi Roland (Fidesz-KDNP) győzött, akit 2019-ben letöltendő börtönbüntetésre ítéltek EU-s pénzek elcsalása miatt.

Hirdetés
Hirdetés