Gazdaságfejlesztés: Palkovics kezében Északkelet-Magyarország

MTI

2021.01.15. 10:41

Gazdaságfejlesztés: Palkovics kezében Északkelet-Magyarország
A tárcavezető egyben az egyik régió kormánybiztosa; a felvétel nem a mostani tárgyaláson készült (Fotó: MTA)

Egyeztettek a gazdaságfejlesztési zónák kormánybiztosai.

Hirdetés

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott otthont a koordinált és kiegyensúlyozott területi fejlesztések érdekében tavaly létrehozott gazdaságfejlesztési zónák kormánybiztosai közötti első idei találkozónak – tájékoztatott a tárca január 15-én az előző napi eseményről.

Palkovics László tárcavezető, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa a közleményben hangsúlyozta:

az összehangolt fejlesztési igények gyorsabban érnek célba, ezért is fontos, hogy a programok végrehajtásának felelősei naprakész tudással rendelkezzenek, kölcsönösen tájékoztassák egymást terveikről, a megtett intézkedésekről.

Felidézték, a kormány 2020-ban döntött a gazdaságfejlesztési zónák létrehozásáról annak érdekében, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is egységes területet képező történelmi régiók nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gazdasági egységként fejlődhessenek. A Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna programjának kidolgozását Mikes Éva, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési koncepcióját Nemesi Pál, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiáját pedig Navracsics Tibor irányítja kormánybiztosként.

Az egyeztetés résztvevői áttekintették a fejlesztési igények listáját, meghatározták a belső határidőket és a következő teendőket. A találkozón Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára ismertette a projektek támogathatósági szempontú vizsgálatával összefüggő feladatokat.

A kormány szándékai szerint a gazdaságfejlesztési zónák meghatározó szerepet töltenek be a gazdaság megerősítésében, növekedésének vírusválság utáni, gyors helyreállításában. A széles körű társadalmasítás keretében kidolgozott helyi fejlesztési stratégiák és projektjavaslatok a közeljövőben a kormány elé kerülhetnek – írták.

Palkovics LászlóÉszakkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónakormánybiztos

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés