Hirdetés

Hirdetés

Szürke városok a Sajó-völgyben: ismét rossz a levegő

MTI

2021.01.04. 10:28

Szürke városok a Sajó-völgyben: ismét rossz a levegő

A szokásos települések érintettek.

Hirdetés

Továbbra is magas a légszennyezettség a Sajó völgyében a szálló por miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ január 4-én az MTI-t. Azt írták:

Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán és Miskolcon egészségtelen, Putnokon pedig kifogásolt a levegő minősége.

Az ország többi területén elfogadható a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK azt írta: szálló por parányi részecskéi rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A gyermekek, az idősek, a krónikus szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők, valamint a várandós kismamák vannak leginkább veszélyben az érintett településeken - emelték ki.

A meteorológiai előrejelzés alapján a nap folyamán az ország keleti, északkeleti országrészében többfelé valószínű eső, mely csökkentheti a kisméretű aeroszol részecskék (szálló por) koncentrációját. A légszennyezettség mértéke a légszennyező tevékenységek – például helytelen lakossági fűtési módok –mellőzésével csökkenthető. Erről további információk találhatók a levegőhigiénés index oldalán – tették hozzá.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés