Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borsod megyét is megmérték az élhetőségi versenyben

A megyeszékhely csak a 13. az élhetőségi rangsorban. A Cigándi és a Putnoki járások is felkerültek az egyik listára.
Borsod megyét is megmérték az élhetőségi versenyben
Hirdetés
Hirdetés

Amíg a Debreceni járás az élhetőség szempontjából az országos negyedik (az első Budapest), addig a Nyíregyházi és a Miskolci nem szerepel az első tízben a Takarék Index 2021-es rangsora szerint. A banknál a járásokat az elérhető oktatási, egészségügyi és kulturális szolgáltatások, a munkaerőpiaci lehetőségek, a közbiztonság, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján rangsorolták. A főváros és a nyugati országrész szinte minden mutatóban a keleti-magyarországi járások előtt van.

Meglepő, de a Takarék Index szerint az oktatási top tízbe Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék járásai közül egyedül a Tiszaújvárosi került – országos kilencedikként. E szempontból a 8. osztályosok szövegértési, matematika kompetenciaeredményeit és az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok számát vették figyelembe.

A háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak száma alapján összeállított egészségügyi tízes toplistán a Debreceni járás a 4., a Miskolci a 6. helyet foglalja el.

A könyvtárak, a mozik, a múzeumi kiállítások és a kulturális rendezvények száma alapján felállított kulturális rangsorban Budapest fölénye nyomasztó; a Debreceni járás messze lemaradva a 2. – és ennyi. Ami a közbiztonságot illeti, a három megyéből csak a Püspökladányi járás ért oda az első tízbe, konkrétan a 7. helyre (a kiemelt bűncselekmények számarányát vizsgálták). A vásárlási lehetőségek tekintetében a Debreceni járás a kilencedik 7,6 ponttal. Viszonyításként jegyezzük meg, ezt a listát is Budapest vezeti – 100 ponttal…

A munkaerőpiaci lehetőségeknél egy főre jutó nettó jövedelemmel és az álláskeresők arányával kalkuláltak. Talán nem meglepő, hogy egyetlen borsodi, szabolcsi vagy hajdú-bihari járás sincs a legjobbak között. Más kérdés, hogy a „megfizethetőség” kategóriájában a Putnoki a 4., a Cigándi járás pedig a 10.; e mutatót az éves jövedelemből megvásárolható lakásterületből számították ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés