Hirdetés

Groenewegen tekert be elsőként a kazincbarcikai célba

MTI

2022.05.14. 19:14

Groenewegen tekert be elsőként a kazincbarcikai célba
Lovaskocsi kíséret (Fotók: Tour de Hongrie/Facebook)

A legjobb magyar továbbra is Dina Márton.

Hirdetés

Hirdetés

Dylan Groenewegen nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát, amelyen az összetettben Fabio Jakobsen megtartotta első helyét. Legjobb magyarként Karl Ádám 19. helyen tekert át a célvonalon. 

Május 14-én Kazincbarcikáról indult és ott is ért célba a 43. magyar körverseny mezőnye. A 177 kilométeres táv során Ózdon, majd két ízben a kazincbarcikai áthaladáskor gyorsasági részhajrá, valamint Farkaslyukon (396 méter) egy második, Tardonán pedig (304 méter) két harmadik kategóriás hegyi hajrá és 1325 méter szintkülönbség várt a 125 versenyzőre. 

A rajthoz szinte az utolsó pillanatban érkezett meg a BikeExchange-Jayco kissé eltévedő csapatbusza, ám Dylan Groenewegen és társai végül el tudtak indulni a derült időben kezdődő etapon. A nap szökésébe négyen kerültek be, köztük a hegyi pontversenyt vezető, így piros trikós Aaron van Poucke is, az üldözést pedig az elmúlt napok hagyományainak megfelelően a Quick-Step Alpha Vinyl és az Israel-Premier Tech vezette, amelyek két percre engedték el az élbolyt.

A versenyzőket hol lovaskocsiról, hol egy terepjáró tetején állva nézték a szurkolók, minden áthaladásnál egyre többen tekintették meg a mezőnyt a körpályán.

A szökést a tardonai emelkedő utolsó megmászása után fogta be a mezőny, és mivel Van Poucke mindhárom hegyi hajrát megnyerte, biztosította elsőségét a kategóriában. A kategorizálatlan dédestapolcsányi emelkedőn a BORA-hansgrohe és az Israel-Premier Tech növelte a tempót, és bár a síkra érve akadtak szökési kísérletek, a sprinterek csapatai mindet hatástalanították. A várakozásoknak megfelelően így mezőnyhajrá döntött, ahol az első helyért zajló küzdelemben a sárga trikós Jakobsen kissé beszorult felvezető embere és a kordon közé, így az eddig siker nélkül álló Groenewegen nyerte kettejük csatáját

„Nem dobhatsz mindig hatost a kockával, néha jól, néha rosszul jönnek ki a dolgok. A második hely nem rossz, boldognak kell lennem, noha Dylan mögött a másodiknak lenni nem az a hely, ahol végezni szeretnék” – értékelt a díjátadó után az M4 Sport kérdésére Jakobsen. A két sprinter 2020 augusztusában a lengyel körversenyen csatázott az elsőségért, amikor Groenewegen szabálytalan manőverrel súlyos sérüléssel járó versenybalesetet okozott honfitársának. Jakobsen arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette, és két napig mesterséges kómában tartották. Jakobsen szerint csapata kiváló munkát végzett, az ő lábai hiányoztak a sikerhez az elmúlt két napban aratott győzelmei után.

A legelőkelőbb helyen álló magyarnak járó fehér trikót továbbra is Dina Márton őrzi, aki 10. összetettben. A záróetapon ennek ellenére szökésben gondolkodik, valamint abban, hogy brit csapattársát, Mark Christiant segíti majd.

Karl Ádám utólag hibaként értékelte, hogy az utolsó emelkedőkön túlvállalta magát: miután nagyon motivált volt, a mezőny elejében jött fel ahelyett, hogy a hegyet elöl megkezdve fokozatosan hátracsorgott volna, ahogy a tapasztalt sprinterek csinálják.  

A 905 kilométer össztávú Tour de Hongrie vasárnap a Miskolcról induló királyetappal, a 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló, 184 kilométeres távval a Kékestetőn zárul hegyi befutóval.

Eredmények, Tour de Hongrie:
4. szakasz, Kazincbarcika-Kazincbarcika, 177 km:
1. Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) 3:59:15 óra
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) azonos idővel
3. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
…19. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Jakobsen 15:58:50 óra
2. Barbier 10 másodperc hátrány
3. Jens Reynders (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 12 mp h.
…10. Dina Márton (EOLO-Kometa) 22 mp h.
KazincbarcikakerékpárTour de HongrieBorsod-Abaúj-Zemplén

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés