Hirdetés
Hirdetés

Átadták Abaújszántó immár teljesen megújult főutcáját

| 2022. 12. 15. | 19:21:00
A munkálatok 2015-ben kezdődtek, és két ütemben valósultak meg.
Átadták Abaújszántó immár teljesen megújult főutcáját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány különböző programokon keresztül segíti az egyes kiemelt térségek fejlődését – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón.

Latorcai Csaba az abaúji kisváros csaknem 200 millió forintból megújult főutcájának átadásán emlékeztetett arra, 2020-ban Tokaj-Hegyalja, valamint a zempléni térség fejlesztésére a kormány külön programot indított 150 milliárd forint összegben, egyes fejlesztési elemeit pedig úgy dolgozta ki, hogy azok a helyben élők elképzelésein alapuljanak. A politikus hangsúlyozta, az elmúlt napokban az Európai Unióval és az Európai Bizottsággal megkötött megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar helyreállítási terv elindulásával, illetve az operatív programok várható januári megnyitásával újabb pályázatokat írjanak ki a települések, valamint a megyék és a térségek számára. 

Lehetőség nyílik arra, hogy a helyreállítási tervben mintegy 2300, míg az operatív programok segítségével több mint 9 ezer milliárd forint értékű pályázat indulhasson meg olyan konstrukciókban, amelyeket a helyiekkel egyeztettek – emelte ki Latorcai Csaba.

Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén fideszes országgyűlési képviselője közölte: Abaújszántó évszázadokkal ezelőtt jelentős mezőváros és kereskedelmi csomópont volt, a szocializmus évei alatt azonban elvesztette ezt a szerepét. Megjegyezte, a feladat az, hogy a város újra a régi fényében tündököljön, az ott lakók és az oda látogató turisták elégedettségéhez pedig elengedhetetlenek az ilyen fejlesztések.

Wáberer György, Tokaj-Zemplén fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt emelte ki, a tokaji borvidék és a zempléni térség összekötésének programja e két tájat a magyarországi turisztikai célpontok közül a harmadik legjelentősebbé teheti.

Sáfián Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen elmondta, 2015-ben kezdődött el a főutca rehabilitációja, a most zárult második ütemű fejlesztés során 800 méter hosszan újult meg a város belső utcaszerkezete, több mint 40 parkolóhelyet alakítottak ki és ezer négyzetméteren újult meg a zöldterület a városközpontban.

Hirdetés
Hirdetés