Hirdetés

Hirdetés

Falusi CSOK: Tokaj és Bogács a legdrágább

borsodihir.hu

2023.02.02. 08:30

Falusi CSOK: Tokaj és Bogács a legdrágább

Kivételes a helyzet az ingatlanpiacon.

Hirdetés

– Bár a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet miatt a lakáspiacon lassulás jelei mutatkoznak, a falusi CSOK-os települések jól szerepelnek. A támogatás meghosszabbítása pedig extra keresletet hozhat. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi CSOK keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is. A kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi CSOK maximális 10 milliós összegéből – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A falusi CSOK-os ingatlanok a környék és az országos átlaghoz mérten olcsóbbak, emellett a vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes CSOK-os hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tavaly a kereslet 30 százaléka koncentrálódott a falusi CSOK-os településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 27,8 százalékos aránnyal. Idén januárban pedig a megyei falusi CSOK-os községek kínálatában összesen 1149 lakóingatlan szerepelt. Ezeknek az átlagos négyzetméterára 190 ezer forint volt, az ottani lakóingatlanok átlagára pedig 19,9 millió forintot tett ki. Ezzel szemben a nem falusi CSOK-os településeknél előbbi 369 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 24,9 millió forintnál járt.

Az ingatlan.com elemzése szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Bogácson, Nyékládházán, Emődön és Tokajban az átlagos négyzetméterár 207-343 ezer forint volt. 
CSOKBogácsingatlanTokajlakáspiac

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés