Hirdetés

Engedélyezte Harry és felesége önállósodását II. Erzsébet

| 2020. 01. 13. | 21:20:00
Nem tisztázott azonban az egyik legfontosabb kérdés. 
Engedélyezte Harry és felesége önállósodását II. Erzsébet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hozzájárult a brit uralkodó január 13-án ahhoz, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő a jövőben önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen. Az udvar hétfő esti közleményéből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy II. Erzsébet királynő nehéz szívvel hozta meg ezt a döntést, és azt szerette volna, ha Harry és felesége a királyi család teljes jogú tagja marad.

Az uralkodó hétfőre családi csúcstalálkozót hívott össze kelet-angliai téli rezidenciájára, Sandringham kastélyába a helyzet megvitatására. A Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni hivatala által hétfő este kiadott közleményben a királynő tudatja, hogy a család nagyon konstruktív megbeszélést tartott Harry és családja jövőjéről. A személyes jellegű, egyes szám, illetve többes szám első személyben megfogalmazott nyilatkozat szerint a királynő és családja teljes mértékben támogatja Harry és Meghan szándékát arra, hogy fiatal családként új életet teremtsenek maguknak.

Harry és fia, Archie

„Bár jobban szerettük volna, ha a királyi család teljes munkaidőben dolgozó tagjai maradnak, tiszteletben tartjuk és megértjük azt vágyukat, hogy függetlenebb családi életet éljenek, miközben továbbra is az én családom megbecsült tagjai lesznek” – fogalmaz közleményében a brit uralkodó. Hozzáteszi: Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy új életüket nem kívánják közpénzből finanszírozni. Mindezek alapján megállapodás született arról, hogy a következő, átmeneti időszakban „a Sussexek” Kanadában és az Egyesült Királyságban élnek majd – tájékoztatott.

Az uralkodó „a Sussexek” megjelöléssel arra utal, hogy Harry és Meghan a Sussex hercege, hercegnője címet viseli. Feltűnő ugyanakkor, hogy a közleményben a királynő többször is egyszerűen a keresztnevükön, hivatalos hercegi és hercegnői titulusuk nélkül említi a házaspárt. A közlemény szerint Harry és Meghan bejelentésével „bonyolult helyzet állt elő”, amelyet a királyi családnak meg kell oldania. II. Erzsébet királynő leszögezi ugyanakkor: azt kérte, hogy a következő napokban végleges döntés szülessen az ügyben.

Hirdetés