Hirdetés
Hirdetés

A szívgyógyászok óva intenek a hőségben

| 2018. 08. 08. | 17:29:00
Nem véletlenül szedi áldozatait a meleg a betegek közül.
A szívgyógyászok óva intenek a hőségben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmentő lehet megfogadni a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásait: a rekkenő hőség, az erős napfény nemcsak leégéssel fenyeget, de egész szervezetünket próbára teszi. Hatására a perifériás erek kitágulnak – figyelmeztetnek –, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély, emellett ödéma és trombózis is gyakrabban jelentkezhet. Erősen izzadunk, ez már önmagában terheli a szívet. A napozás, de még az árnyékban pihenés is ártalmas lehet, különösen akkor, ha a levegő páratartalma is magas.

– A nagy meleg az egészséges szervezetben is okozhat komoly problémákat, a hősokk a legsúlyosabb következménye, amikor a szervezet fehérjéi szinte „megfőnek”, infarktusszerű tüneteket okozva.

De semmi köze a szívhez, az egész szervezet háztartását borítja fel. Ami közvetlenül a szív- és érrendszert érinti, a meleg az ereket kitágítja, így a koszorúérbetegeknek még jó is, viszont ez a szokásosnál jobban terheli a szívet. Vízhajtók rendszeres szedése mellett rendkívül fontos a folyadékpótlás, a kiszáradás ugyanis észrevétlenül megtörténhet. A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb „csatornákon” szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, a szívkoszorúerek azonban nem lesznek jobban átjárhatóak.

A szív így oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót – hívta fel a figyelmet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára. 

Mint rámutatott, a meleg csökkenti a vérnyomást, vagy éppen vérnyomás ingadozást okozhat, s a gyógyszerek hatását is felerősítheti. Ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagoláson. De semmiképpen se döntsünk magunk a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panaszunk!

Elektrolitok távoznak

A szívbetegeknek is, akárcsak az egészséges embereknek szüksége van a rendszeres mozgásra. De kánikula idején mindenkinek figyelnie kell – folytatta –, hogy ne vigye túlzásba.

Ilyenkor felerősödik az alapszabály: csak annyit, amennyi jól esik!

A folyadékhiány pillanatok alatt kialakulhat, de a fizikai megterhelés hatására nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Többek között nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot. A hőség és edzés megnövelik a szervezet elektrolit igényét, amit a folyadékkal együtt folyamatosan pótolni kell. Mindezek mellett is fontos megfogadni: ne ebben az időben teszteljük a határainkat, próbáljunk ki extrém megterhelő sportokat, és akárcsak a napozásra, itt is igaz az az aranyszabály: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk az árnyékban.

Hirdetés
Hirdetés