Hirdetés
Hirdetés

Négy hiba a vegyestüzelésű kazán karbantartása során

| 2020. 03. 23. | 16:37:00
Némi szakértelmet kíván a kezelése.
Négy hiba a vegyestüzelésű kazán karbantartása során
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hazánkban ősztől tavaszig elkezdődik a zord időjárás, és ezzel együtt a fűtési szezon is a kezdetét veszi. A hidegebb hónapokban, a komfortérzet fokozása érdekében, az emberek fűtenek. Sokféle lehetőség van a lakás, vagy a családi ház, különböző helyiségeinek a felfűtésére. Az egyik ilyen lehetőség a vegyestüzelésű kazán, amely többféle változatban és méretben kapható. A vegyestüzelésű kazán többek között fahasábok tüzelésére alkalmas, de egyéb fahulladékot (nem háztartási hulladékot!) is használhatunk begyújtáskor. Amikor kazánt vásárolunk, vagyis úgy döntünk, hogy ezt az eszközt használjuk otthonunk melegítésére, akkor nem elegendő csak a beüzemelésével és a szükséges fűtőanyagok beszerzésével foglalkozni, hanem a kazán karbantartására is különös figyelmet kell fordítanunk. A cikkből kiderül, hogy mi az a 4 legfontosabb dolog, amelyre oda kell figyelnünk a vegyestüzelésű kazán karbantartásával kapcsolatban. 

Nem megfelelő tisztítás

A kazán tisztítására nagyon oda kell figyelni. Javasolt legalább 3 naponta szükséges alaposan kitakarítani a tüzelőanyag égőterét, hiszen itt pernye és kátrány rakódik le. Ezek az anyagok egyrészt leszigetelik a hőcserélő felületet, másrészt csökkentik a kazán teljesítményét. Ha nem takarítjuk ki rendszeresen és alaposan a kazánt, akkor nem is várhatjuk el attól, hogy hosszú élettartamú legyen, márpedig mindenki hosszabb távra tervez, amikor egy ilyen fűtőeszközbe ruház be. A kazán tisztítását piszkavassal és kefével lehet elvégezni. Míg a kazántisztítást javasolt hetente 3 alkalommal elvégezni, addig a hamutér és a tűztér takarítását minden egyes alkalommal el kell végeznünk, amikor begyújtunk.

Nem történik meg a víz leengedése

A másik nagy hiba kazántulajdonosok körében, hogy nem ellenőrzik a fűtőrendszerben található vizet, amelyet szintén szükséges megtenni bizonyos időközönként. Nem elég csak ellenőrizni a vízmennyiséget, hanem pótolni is kell. Előfordul, hogy valaki úgy dönt, hogy télen mégsem használja a kazánt. Ebben az esetben le kell engedni a fűtőrendszerből a vizet, hogy ne fagyjon el. Amikor véget ér a fűtési szezon, akkor a kazánt is rendbe kell tenni, hogy ősszel ne legyen vele sok gondunk.

Hozzá nem értő személy kezeli

Nem túl bonyolult ugyan a kazán működése, azonban némi szakértelmet kíván a kezelése, így nem mindegy, hogy ki foglalkozik annak kezelésével. A hozzáértő személynek ismernie kell, a kazánnal kapcsolatos alapvető karbantartási feladatokat és tudnia kell, hogy milyen szabályokat kell ahhoz betartani, hogy ne történjen komoly baleset. Az a személy, aki a kazánt kezeli, még akkor sem végezhet a kazánon semmilyen szerelést, vagy átalakítást, ha egyébként úgy gondolja, hogy ő tökéletesen ért hozzá. Ez szigorúan élet és baleset veszélyes!

A kazán nem jó helyen van

Ez is súlyos hiba szokott lenni egyes esetekben. A kazánnak, a kazánházban van a helye, egy olyan helyiségben, ahol az égéshez szükséges megfelelő mennyiségű levegő is a rendelkezésre áll. Lakótérben szigorúan tilos elhelyezni ezeket a készülékeket, kivétel azokat, amelyeknek a gépkönyve ezt engedélyezi! A lakótérben a komfort érzetet jelentősen ronthatja a kellemetlen szagokkal!

Hirdetés
Hirdetés