Hirdetés
Hirdetés

A whisky egy kedvelt ital, de nem biztos, hogy mindent tudsz róla

| 2021. 06. 08. | 15:04:00
Amerikában a második világháború alatt betiltották.
A whisky egy kedvelt ital, de nem biztos, hogy mindent tudsz róla
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A whisky egy kelta szó, ami annyit tesz, hogy az élet vize. A hosszú életet nem tudja ez az ital sem biztosítani, még akkor sem, ha nagy whiskyrajongó vagy. Még a nagy borimádók is úgy vélik, hogy az életben egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia ezt a remek italt. Lehet, hogy te is kedveled ezt az italt, de nem biztos, hogy mindent tudsz róla. Most 10 tényt ismerhetsz meg ezzel az itallal kapcsolatban.

Hogyan írjuk helyesen?

Bizonyára mindkét írásmóddal láttad már a whisky szót. Az egyik ez, a másik pedig a whiskey. Mindkettő írásmód helyes. Az írek a whiskey, míg a skótok a whisky szót használják.

Jack Daniels whisky

Jack Daniels hatéves korában tanult meg whisky-t készíteni egy evangélikus lelkésztől.

Nem ad hosszú életet

A whisky-től valóban nem leszünk örök életűek, habár volt, aki hitt ebben. Nikola Tesla minden egyes nap whisky-t ivott, mert meg volt róla győződve, hogy hatására legalább 120 évig fog élni.

Skócia és a whisky

Skóciában mintegy száz szeszfőzde és 5 régió termel whisky-t. Skóciából évente mintegy egymilliárd skót whisky-t exportálnak.

A whiskygyártás betiltása

Amerikában a második világháború alatt betiltották a whisky gyártását.

A franciák a legnagyobb whiskyfogyasztók

Tudtad, hogy a világon a franciák isznak a legtöbbet ebből az italból? Az egy főre jutó whiskyfogyasztás évente 2,19 liter a franciáknál, amely mennyiséggel a világ, vezető whiskyfogyasztóivá váltak.

A legdrágább whisky

A valaha, legdrágábban eladott whisky, egy 1926-os évjáratú, Macallan Fine & Rare elnevezésű whisky volt, amelyet egy 2019-ben rendezett aukción adtak el, potom 1,9 millió dollárért.

A legrégebbi whisky

A világ legrégebbi whiskyje, a Guiness Rekordok Könyve szerint, egy skót whisky – Glenavon Special likőr whisky –, amelyet az 1850-es években palackoztak, így körülbelül 160 éves.

A fáknak nem tesz jót

Nem csak a whisky-t készítő szeszfőzdékre, hanem minden szeszfőzdére jellemző, hogy a környezetükben élő fák megfeketednek. A fák betegségét a szeszfőzdéből áramló szeszgőz okozza.

Whisky, receptre

A szesztilalom alatt nem lehetett whisky-t fogyasztani, viszont az orvosok, akár receptre is felírhatták. A szesztilalom évében az orvosok mintegy 64 millió pohárnyi italt írtak fel gyógyítási célból.

Hirdetés
Hirdetés