Hirdetés
Hirdetés

Összhangban a másikkal, avagy miért jó a tandem kerékpár?

| 2022. 08. 10. | 12:28:00
XXX
Összhangban a másikkal, avagy miért jó a tandem kerékpár?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tandem kerékpárok már a megjelenésükkel elég feltűnést okoznak, hiszen nem mindennap látni olyan bicajosokat, akik ketten tekernek egy drótszamarat. A choppernek azonban pont ez az esszenciája, hogy összhangban kell együttműködnie a két lovasnak.

Különben úgy járnak, mint a viccben az egyszeri rendőrök: - Hú, de nehéz volt feltekerni! - mondja felérvén a dombra az elöl ülő. Erre a másik: - Hát, még nekem milyen nehéz volt végig fékezni, hogy vissza ne guruljunk!

Libasorban, mint a hangyák

A tandem vázak úgy lettek kialakítva, hogy a sportolók egymás mögött helyezkedjenek el. Szélessége így megfelel egy hagyományos bringáénak, csak jóval hosszabb. Hogy mind a két utas beletegye a pedálozásba a tőle telhető maximumot, úgy érdemes helyet foglalni, hogy a tapasztaltabb személy üljön előre, a kevésbé rutinos pedig hátra. Ezzel a megoldással nagyszerűen ki lehet egyenlíteni a különböző erőviszonyokat. A Kerékpárwebshop.eu tandem bicikli kínálatában jó minőségű, megbízható modellek közül választhatja ki a legmegfelelőbb darabot.

Két utas, egy kormány

Minden többszemélyes jármű egy kormánnyal rendelkezik, így a társas bicikli is. Az irányítja a gépet, aki elöl van, hiszen ő látja be az útszakaszt, övé a döntés felelőssége. Kanyaroknál, kereszteződéseknél külön figyelembe kell venni a tandem sajátosságait, és annak megfelelő szögben és tempóban szükséges haladni. 

Terápia

A kerekezésre szokták mondani, hogy oldja a szorongást és a feszültséget - ha egyedül hajtja a pedált az ember. Amikor viszont többen utaznak egy kerékpáron, akkor a kezdeti időszakban elképzelhető, hogy éppen fordítva alakul a dolog. Hamar bele lehet jönni a közös kirándulásokba, és meg fogja tapasztalni, hogy receptre is fel lehetne írni párterápiaként vagy csapatépítésre. Össze kell dolgozni, egymásra kell hangolódni ugyanis, hogy a chopperrel jó tempót lehessen elérni, különben úgy járnak, mint a fenti viccben. 

A tandem jellemzői

Mivel ezek a modellek akár két felnőtt súlyát is el kell, hogy bírják, ezért strapabíróbb felnikkel rendelkezik, mint egyszemélyes társai. A felnire nagyobb és vastagabb abroncsok kerülnek, amik ráadásul duplafalú kivitelek, így minden területen masszív lesz a járgány. Acél vagy alumínium váza kellően stramm és merev, váltóval és hidraulikus fékrendszerrel vannak felszerelve.

Kirándulni, szórakozni…

… nagyokat nevetni, közös erővel legyűrni az akadályt - ezt mind lehet egy ilyen különleges kerékpárral. Remek időtöltés lehet házastársak, gyerek-szülő párosok számára. A tandem lehetőséget arra is, hogy idősebb vagy gyengébb fizikumú családtagját elvigye egy rövidebb kiruccanásra, ami garantáltan feltölti, és segít neki új erőre kapnia. Az együtt töltött idő, a közös program elmélyíti a kapcsolatot, lehetőség van a beszélgetésre, ugyanakkor nem kötelező. Próbálják ki, és élvezzék ezt a nagyszerű kikapcsolódást!

Hirdetés
Hirdetés