Hirdetés
Hirdetés

Hőszivattyúval a téli hideg ellen

| 2022. 10. 11. | 15:47:00
XXX
Hőszivattyúval a téli hideg ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lehetünk úrrá a téli hidegen hőszivattyúval? Olcsóbban és környezettudatosan. Olvass tovább, és minden kiderül.

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú az alacsonyabb hőmérsékletű környezet hőjét a magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd ott hasznosítja. Ez a hőelvonás történhet a levegőből, vízből vagy akár a talajból is, a hőátadásra pedig a levegő és a víz egyaránt rendkívül alkalmas közeg. Maga a technológia pedig fűtésre és használati melegvíz készítésére is kitűnően használható.

A levegő-víz hőszivattyú működése

A levegő-víz hőszivattyúk, azaz a hőszivattyús kazánok a hőt a levegőből nyerik, a hőenergiát pedig víznek adják át. Split vagy monoblokk típusú hőszivattyúval egyaránt találkozhatunk. Előbbi esetében egy beltéri és egy kültéri egységgel is rendelkezik a készülék, míg utóbbi esetében a két egység egybe van építve. A beltéri egységben a fent leírt módon előállított meleg vizet a fűtési rendszerünkkel összekötve egy szivattyú segítségével eljutatthatjuk a hőleadó felületekhez, például a radiátorokhoz.

Milyen fűtéstípusokhoz hatékony?

Működésük elsődlegesen alacsony hőmérsékletű felületfűtési rendszerek alkalmazása során hatékony. Ebből adódóan padlófűtés, mennyezetfűtés vagy épp falfűtés támogatására ideális. Ahogy már említettük, radiátorok esetén is alkalmazhatjuk. Ám ekkor a szokottnál jóval nagyobb méretű radiátorokra lesz szükségünk az ideális működés érdekében.

Akár melegvizet is előállíthatunk vele

Jó hír, hogy ezzel a technológiával nem csak fűteni lehet. Akár a villanybojler külső forrásaként is használhatjuk otthonunkban a használati melegvíz előállítására. Így már nemcsak a hideg évszakban, hanem akár egész évben spórolhatunk általa.

Hirdetés
Hirdetés