Hirdetés
Hirdetés

Mi az a hőhíd, és mit tehetünk ellene?

| 2023. 02. 24. | 09:25:00
XXX
Mi az a hőhíd, és mit tehetünk ellene?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden építőanyagnak van hőátbocsátó tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy a házban található meleg levegő a falak anyagán keresztül kiáramlik. Ezt az elveszett energiát pótoljuk télen a fűtéssel. A hőhíd nem más, mint egy olyan pont az épület szerkezetében, ami nagyobb mértékben bocsátja át a hőt.

A hőhíd kialakulása 

Pontos tervezéssel és speciális építőanyaggal megelőzhetőek vagy legalábbis csökkenthetőek a hőhidak kialakulása. A kulcsrakészház.hu tervezői a Schöck hőhídmegszakítót ajánlják, mivel hatékony hőszigetelést tesz lehetővé a kényes erkélylemez csatlakozóknál, miközben a tervezői szabadságról sem kell lemondani.

A hőhidak általában a rossz hőszigetelés kivitelezésének eredményei. Régen talán azért volt kevésbé jellemző a hőhidak kialakulása, mert alig volt hőszigetelés a falakon, és emiatt a pára tudott távozni, mára viszont gyakran előfordul, hogy a legnagyobb jószándékkal “túlszigeteljük” a lakóházakat, a pára bent marad és adott hőmérsékleten kicsapódik a falon, ami súlyosabb esetben nem csupán egy pontra redukálódik, hanem egész falszakaszokat érint. 

Az épület mely részeit fenyegeti a hőhíd kialakulása?

A hiányos kivitelezésből fakadó hőhidak mellett fontos kiemelni az ún. geometriai hőhidakat is. Ilyen gyengébb pont alakul ki rendszerint az épület sarkainál, illetve az erkélynél, amelynek az az oka, hogy belülről sokkal kisebb a hőfelvevő felület, mint amekkora kívülről. Ezt a problémát a korábban említett hőmegszakító beépítésével lehet megelőzni. 

A hőmegszakító működése

A hőmegszakító egy hőszigetelő, de egyben teherhordó elem is, amely továbbvezeti a külső fal hőszigetelését. Egyszerűen beépíthető a már elhelyezett vasalatok mellé, ezt követően a csatlakozókat kell betonozni és készen is van. Tehát a külső hőszigetelő rendszerekkel ellentétben a termikus hőmegszakító a betonban van elhelyezve, ezáltal jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. 

Káros következmények

Ha nem szüntetjük meg a hőhidakat, több negatív következménnyel kell számolnunk. Ezeken a gyenge szigetelésű pontokon keresztül gyorsabban távozik a lakás kellemes hőmérséklete, legyen az meleg vagy hideg az évszaknak megfelelően. Megnövekedhetnek a rezsiköltségek is, hiszen télen többet fűtünk, nyáron pedig több energiát fogyasztunk a hűtésre. 

A rosszabb szigetelés miatt a problémás pontokon kicsapódik a pára, amelynek hatására a falak vizesedni kezdenek, remek táptalajt nyújtva a penészgomba spóráinak. A vizesedés nemcsak a ház esztétikai értékét rontja, hanem veszélyessé is teszi a szerkezetet. 

A penészedés egyik negatív következménye az egészségügyi károsodás, hatására romlik a levegő minősége, ami allergiához, légúti megbetegedéshez vezethet.

A hőhidak precíz tervezéssel, jól kivitelezett hőszigetelő réteggel, illetve az épület vázába rejtett hőmegszakítókkal megelőzhetőek. 

Hirdetés
Hirdetés