Hirdetés
Hirdetés

Előnyös-e vállalkozóként a 30 napos fizetési határidő?

| 2022. 12. 08. | 16:38:00
XXX
Előnyös-e vállalkozóként a 30 napos fizetési határidő?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elsőre rövidnek tűnő 30 napos fizetési határidő kecsegtető ajánlat lehet a számlát kiállító cégnek is, de főként a vevőjének, azonban a hátrányai komolyabbak lehetnek.

Az áruházi beszállítók, szállítmányozó, valamint más iparágakban tevékenykedő cégek gyakran szembesülnek azzal a már bevett gyakorlattal, hogy üzleti partnereik 30, 45, 60 és 90 napra fizetnek, ami komoly pénzügyi kockázatot jelent számukra. A hátrányok mellett vannak-e előnyei is a halasztott fizetéseknek? Hogyan mérsékelhető a hosszú fizetési határidő rizikója az eladó számára? 

Kinek és miért előnyös a 30 napos fizetési határidő?

A hosszú fizetési határidő előnyös a vevőnek, hiszen a teljesítés után is ráér fizetni, azonban míg az eladó eközben a pénzére vár, bizonytalan pénzügyi helyzetbe kerülhet, így számára kevésbé megfelelő. A FlexiBill digitális faktoring előnyös a mikro-, kis-, középvállalatok számára is, amennyiben a halasztott fizetések miatti kintlévőségük akadályozza a napi működésüket vagy a növekedéshez külső finanszírozásra van szükségük, vagy induló vállalkozásként nincs lehetőségük hitelfelvételre.

A szokásoshoz képest megnövelt fizetési határidő előnyös lehet az eladók számára, mert

  • Hozzásegít az ügyfélkör bővítéséhez.
  • Segít fenntartani a meglévő ügyfeleket. Amennyiben az iparágban ez a megszokott, és a versenytársak bevállalják, a vállalkozásod sem maradhat ki belőle, az ugyanis rontaná az esélyeit.
  • Növeli az ügyfelek hűségét: Ezzel a konstrukcióval magadra vállalod a pénzügyi kockázatokat, ami egy jó minőségű termék, szolgáltatás mellett növeli a vásárlói hűséget.

A halasztott fizetések hátrányai

A 30 napos vagy még hosszabb fizetési határidő az eladó számára okozhat problémákat egyrészt a pénzforgalomban, másrészt a működésben.

Amennyiben a vállalkozás működése és fejlődése erősen függ a pontosan érkező bevételektől, kockázatos lehet bevállalni a 30 napos határidőt, hiszen a kifizetésig nem tudsz új árut rendelni, új fuvart finanszírozni, fejleszteni.

A mindennapos működést is érzékenyen érinthetik a hosszú lejáratú számlák, ha nem tudod fizetni a munkabéreket, bérleti díjakat, üzemanyag-, rezsi- és egyéb költségeket, vagy a hirtelen felmerülő kiadásokra nincs likvid forrásod.

A késői határidőre fizető, valamint a késve fizető ügyfelek növekvő száma miatt eltolódik az egyensúly, és ahelyett, hogy az üzletre koncentrálnál, a pénzed utáni hajsza felemészti az idődet, munkaerőd egy részét. 

Mi a megoldás?

A faktoring finanszírozás lehetőséget kínál a vállalkozások számára, hogy a halasztott fizetésekből származó likviditási problémáikat egyszerűen és gyorsan megoldják. A számlák faktor részére történő eladásával akár már a számla kiállítása napján a pénzedhez juthatsz, hiszen a faktor a számlák bruttó ellenértékének 80-90%-át 24 órán belül utalja. 

A faktoring díja is kedvezőbb lehet, mint a bankhitel költségei, ráadásul csak abban az esetben kell fizetni, ha a keretszerződés alapján igénybe veszed egy számlára a szolgáltatást. 

Hirdetés
Hirdetés