Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fúziós energia: áttörést jelentettek be

| 2022. 12. 14. | 12:52:00
A mindennapos felhasználás még évtizedeket vesz igénybe.
Fúziós energia: áttörést jelentettek be
Hirdetés
Hirdetés

Történelmi tudományos sikerként és a tiszta energiák terén áttörésként értékelte az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt, hogy amerikai tudósoknak sikerült úgynevezett nettó energianyereséget elérni fúziós reakció által.

Jennifer Granholm decemberi 13-i washingtoni sajtótájékoztatóján közölte ezt azután, hogy a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory kutatói bejelentették: első alkalommal sikerült az úgynevezett fúziós gyújtás által nettó energianyereséget elérni, azaz több energiát termelni, mint amennyit felhasználtak a reakció megindításához. 

Ezzel több évtizedes tudományos célt sikerült elérni, amely gyakorlatilag arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként nyeri az energiát a Nap és az egyéb csillagok. A miniszter közlése szerint a mérföldkőnek számító felfedezés megnyitja az utat a tiszta energiák előtt, valamint nemzetbiztonsági szempontból is fontos. Elismerését fejezte ki azoknak a kutatóknak, akik évtizedeket töltöttek azzal, hogy sikerüljön elérni az áttörést, és valósággá tegyék a fúziós gyújtást, ami további felfedezésekhez is hozzájárul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés