Hirdetés
Hirdetés

A BorsodChem 45 millió eurós állami támogatást kap

| 2018. 09. 28. | 15:25:00
A kazincbarcikai cég 50 új munkahelyet teremt.
A BorsodChem 45 millió eurós állami támogatást kap
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság vizsgálatát követően megállapította, hogy a

BorsodChem Zrt. számára nyújtott 45 millió euró összegű állami beruházási támogatás összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal

– közölte az MTI-vel az uniós bizottság szeptember 28-án.

Indoklásában az uniós bizottság aláhúzta, a támogatás az egységes piacon belüli verseny indokolatlan torzítása nélkül fog hozzájárulni az észak-magyarországi régió fejlődéséhez, és csökkenteni fogja a környezeti kockázatokat. A projekt várhatóan legalább 50 közvetlen munkahelyet teremt.

A Kazincbarcikán megvalósuló beruházás az észak-magyarországi régióban található, amely az Európai Unió működéséről szóló szerződés alapján regionális támogatásra jogosult terület.

Mint közölték, a Magyarország által nyújtott 45 millió euró összegű beruházási támogatás elő fogja segítni a BorsodChem azon tervének megvalósítását, amely szerint összesen 142 millió eurót ruházna be egy anilin előállítására alkalmas új létesítménybe a meglévő kazincbarcikai üzemében.

A gyáregységben a vállalat jelenleg az építőiparban, a gépjárműiparban használt, valamint háztartási készülékek, ruházat és lábbeli előállításához használt vegyületet, metiléndifenil-diizocianátot (MDI) gyárt.

Az uniós bizottság rámutatott, az állami finanszírozás nélkül a projektet Magyarországon vagy más uniós tagállamban nem hajtották volna végre, mivel a kedvezményezett számára olcsóbb lett volna a csoport meglévő kínai gyártóüzemeiből behozni az anilint.

A bizottság azt is megállapította, a támogatás összege nem lépi túl azt a minimálisan szükséges összeget, mely a projektet elégségesen jövedelmezővé teszi a vállalat számára ahhoz, hogy a beruházás megvalósítása mellett döntsön.

Értékelése szerint a beruházás hozzá fog járulni a munkahelyteremtéshez és egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez, valamint a mérgező anilin nagy távolságra való szállításával járó környezeti kockázatokat is mérsékelni fogja.

Hirdetés
Hirdetés